Нов гаранционен инструмент ще предостави ресурс в размер на 150

...
Нов гаранционен инструмент ще предостави ресурс в размер на 150
Коментари Харесай

Нова програма за бизнеса предоставя кредити с по-ниски лихвени нива

Нов гаранционен инструмент ще даде запас в размер на 150 млн. лв. на дребния и междинен бизнес в България при облекчени условия за обезпеченост и по-ниски лихвени равнища.

Споразумение за нов гаранционен инструмент в поддръжка на дребния и междинния бизнес в България в изискванията на пандемията от COVID-19 бе подписано сред Националния гаранционен фонд (НГФ) от Групата на Българската банка за развиване и Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР), оповестяват от пресцентъра на Министерство на финансите.

Програмата ще се осъществя през комерсиалните банки, като подсигурява 80% от предоставените заеми. Предстои Националният гаранционен фонд да изпрати предложения до всички банки в България, а гаранционният предел ще се разпредели съгласно подадените заявки. Срокът за включването им е идващите две години. Гаранцията ще остане годна още 36 месеца след приключването му, написа в известието.
ББР ще избавя бизнеса от скъпия ток с заеми за фотоволтаични централи
Българската банка за развиване ще финансира планове за създаване на фотоволтаични централи за потребностите на бизнеса, оповестяват от държавна...

Чрез съглашението ще се ускори стратегическото партньорство на Черноморската банка за търговия и развиване с Българската банка за развиване.

Споразумението беше подписано от изпълнителния шеф на Националния гаранционен фонд Тодор Тодоров и президента на Черноморската банка за търговия и развиване Дмитрий Панкин. Те подчертаха, че това е първият взаимен гаранционен инструмент за шерване на риска сред двете институции и първият със споделена гаранция в портфейла на Националния гаранционен фонд.

Церемонията по подписването на съглашението бе открита от заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър, която е и шеф за България в Черноморската банка за търговия и развиване.

„ Министерството на финансите приветства вашата самодейност за реализирането на тази стратегия. Ние имаме вяра, че поддръжката на дребни и междинни предприятия в една динамична обстановка, като днешната, ще им даде нужния късмет за развиване и ще способства за възобновяване на стопанската система. ББР, НГФ и ЧБТР са потвърдили своята роля и професионализъм в поддръжката на бизнес организации. Като шеф за България на Черноморската банка за търговия и развиване, аз съм сигурна, че съглашението е в положителни ръце и бенефициентите ще се възползват от предоставяните гаранционни принадлежности. Убедена съм и в мотивацията на новия екип на ББР и тяхното предпочитание за основаване на ефикасни и законосъобразни механизми за работа на бизнеса “, съобщи в приветствието си зам.-министър Бийчър.

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР