Нов европейски регламент може да намали драстично таксите за преводи

...
Нов европейски регламент може да намали драстично таксите за преводи
Коментари Харесай

Важна икономическа новина за всички българи, които правят международни парични преводи

Нов европейски правилник може да понижи фрапантно таксите за преводи в евро за страните отвън еврозоната. Очаква се, след решение на Европейския парламент през ноември, регламентът да влезе в действие през първата половина на 2019. Тези такси в България са най-високите в целия Европейски съюз, разгласи евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ). Тя е докладчик в отрасловата комисия по парични и стопански въпроси.

Целта е банките да употребяват такси за преводи в евро равни на тези за вътрешните преводи в лв., написа Монитор. 

Сега при превод в евро от белгийска към българска банка, той ще бъде таксуван от българската банка колкото би бил преводът на левове от друга българска банка. У нас имаме най-високите такива такси в целия Европейски съюз. “Има две категории консуматори на платежни услуги – тези в еврозоната, за които преводите в евро са доста ниски или нулеви, и тези в страните отвън еврозоната, които заплащат много високи такси.

Според проучване на Делойт, банките в България поддържат най-високите такси в Европейски Съюз за получен превод в евро сред 30 и 60 лв. за превод от 10 евро. С предложенията в моя отчет ще допринесем за еднообразно отнасяне на всички европейски жители и бизнеси, което ще докара до съвсем 1 милиард евро спестявания на европейците на година ", изясни Ева Майдел.

По думите й има възможност в договарянията, които предстоят в идващите няколко месеца, евродепутатите да се опитат даже една стъпка по-напред, да уеднаквят всички парични преводи, без значение в каква валута са те, а освен в евро. Но на този стадий, регламентът планува и се цели най-много върху таксите в евро, тъй като въпреки всичко те са над 80% от всички преводи, които вършим като цяло в Европейски Съюз.

Българският евродепутат предлага и усилване на регулацията при заплащане с карта или изтегляне на пари от банкомат в чужбина. Потребителите да имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и да имат право на избор, в случай че има разнообразни благоприятни условия за превалутиране.

Неофициално допитване на евродепутатът е посочил, че над 90% от хората, считат че таксите са доста високи и би трябвало да бъдат понижени фрапантно или отстранени. В момента огромна част от белгийските банки оферират на своите клиенти месечна такса, която е в размер на 3-4 или 5 евро, зависи от банковата сметка. И с изключение на тази такса никакви други такси на преводи, които се вършат не се ползват на техните консуматори.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР