Нов епизод по казус, за който вече сме ви разказвали.

...
Нов епизод по казус, за който вече сме ви разказвали.
Коментари Харесай

Лицето на Панорама Бойко Василев стана жертва на интернет измама

Нов епизод по проблем, за който към този момент сме ви разказвали. Известни български персони се употребяват в интернет за реклама на съмнителни медикаменти и хранителни добавки, без те да подозират. В рекламите се употребяват името и фотографията на известно лице, като задачата е да провокира доверие в потребителите и да се купи избран артикул - най-често подправен и без законен импорт в страната. Потърпевш от тази машинация стана и водещият на " Панорама " Бойко Василев.

Без негово познание и единодушие, водещият на " Панорама " по Българска национална телевизия - Бойко Василев се озова в обществените мрежи, рекламирайки съмнителни капки против високо кръвно налягане.
Бойко Василев, водещ на " Панорама ": Това е закононарушение, то разчита на това, че ние имаме към момента слаба цифрова просвета и когато забележим познато лице или някаква реклама в интернет, резултата е - написа го във вестника. Това е голям проблем! Нашите фенове би трябвало да схванат, въпросът по какъв начин да разграничат лъжата от истината в интернет е въпрос на оцеляване.
Освен лицата на известни персони, за подвеждаща реклама се употребява и логото на разнообразни медии. Например логото на Българска национална телевизия е употребявано за реклама на лекарство, което дава обещание да реши всичките ви проблеми с кръвното. Страницата имитира уеб страницата на Българска национална телевизия, само че при натискане на менюто, излиза неточност.
Явор Колев, " Киберпрестъпност " ГДБОП: Тези уеб сайтове биват неотложно затваряни и предприемани дейности против хората, които са ги конфигурирали. В множеството случаи се касае за лекарствени средства от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и такива, които нямат действителна опция да бъдат пласирани на българския пазар.
ОТ отдел " Киберпрестъпност " предизвестяват, че най-често това са артикули имитации, които нямат разрешителни от Изпълнителната организацията по медикаментите и могат да бъдат рискови за здравето и живота на хората.
проф. Асена Стоименова, член на УС на Европейската организация по медикаментите: Законодателството за питателните добавки, то е такова, че е по-либерално от законодателството за лекарствените артикули. И на процедура никой не ревизира какъв е състава. Има един отчет на Европейска комисия, съгласно който сходни уеб сайтове популяризират фалшифицирани лекарствени артикули в 60 % от случаите.
Затова експертите поучават,освен медикаментите, да купувате и питателните добавки от аптеките.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР