Нов експертен управленски екип в Държавната консолидационна компания (ДКК) е

...
Нов експертен управленски екип в Държавната консолидационна компания (ДКК) е
Коментари Харесай

ДКК е с ново ръководство

Нов експертен управнически екип в Държавната консолидационна компания (ДКК) е определен след извършен конкурс за органи за ръководство и надзор, в осъществяване на Закона за обществените предприятия и Правилника за неговото използване. Новият Съвет на шефовете на ДКК е публично вписан в Търговския указател от през днешния ден. В него влизат Константин Стойчев който е изпълнителен шеф, и Теодора Стоянова, Елена Болтаджиева, Десислава Чалъмова и Асен Ненчев - като членове, оповестиха от Министерството на стопанската система и промишлеността (МИИ).

Припомняме, че предходното управление на ДКК 2023 година с мандат и сложени цели за период до 6 месеца. През този интервал трябваше да бъде проведен транспарантен конкурс, посредством който в управлението на ДКК да влязат хора с експертиза, както и да бъдат усъвършенствани разноски и да се реализира по-ефективно ръководство на обществените предприятия под шапката на Държавната консолидационна компания.

От МИИ означават, че тогава бяха установени и редица нарушавания - компанията била в систематично несъблюдение на Закона за обществените предприятия, измежду които изчезнали финансови доклади за 2021 и за 2022 година, а огромна част от сдруженията към ДКК нямали утвърдени бизнес стратегии. За осъществяване на капацитета на тези предприятия през миналите месеци са обновени и основани нови бизнес стратегии с ясни цели, механизми за надзор и цели.

След направените промени в структурата на групата е понижен и броят на членовете на бордовете в сдруженията. С решение на министър Богданов от 1 октомври 2023 година са понижени и възнагражденията на членовете на органите за ръководство и надзор на обществените предприятия, за които дава отговор Министерството на стопанската система и промишлеността. Представителните разноски са лимитирани до 5 хиляди лв. годишно, единствено изпълнителните шефове имат опция да употребяват, а не членовете на бордовете, както по-рано.

" Продължаваме да работим за ефикасното ръководство, транспарантното разходване на средства и бъдещото развиване на държавните предприятия към ДКК ", увери Богдан Богданов.
 Богдан Богданов: Идеята за ДКК е опорочена
Богдан Богданов: Идеята за ДКК е опорочена

Злоупотребите не би трябвало да не престават, безапелационен е министърът

В началото на тази година той разгласи, че следва и преструктуриране на ДКК, след изчерпателен разбор и необятно разискване. По думите му се създава цялостна стратегия за превръщане, която ще бъде показана и дискутирана с специалисти, с представителите на разнообразни парламентарни групи и в границите на икономическата комисия в Народното събрание. Според икономическия министър е значимо този развой да премине в отворен разговор и да се подсигуряват работните места на заетите в държавните предприятия 5500 души.

В последните месеци Богданов се ангажира с възобновяване към ДКК на пари, предплатени без публични поръчки и бистрота за неосъществени и неефективни планове. Вече от неосъществения държавен комплекс. В началото на 2024 година към Българската банка за развиване (ББР) в размер на 126,4 млн. лв., насъбрани сред 2018 година и 2020 година Част от държавните предприятия към ДКК бяха заложени като обезпечения. Това поставяше под риск развиването на стратегически активи за страната като " Ел Би Булгарикум " ЕАД, " Кинтекс " ЕАД и " Нити " ЕАД. От началото на месеца върху акциите на тези сдружения, направени в минали години. Така те към този момент ще могат да се развиват и да внасят дял в бюджета, вместо да изплащат лихви.

" Следващите ни стъпки са свързани с бъдещето на тези предприятия ", съобщи Богданов и означи, че с връщането на цялата сума по заема се икономисват обилни средства, които са били разходвани досега и които ще бъдат вложени в устойчивото развиване на предприятията отсега нататък.
 Министерството на стопанската система и АКФ борят дружно злоупотребите с публични средства
Министерството на стопанската система и АКФ борят дружно злоупотребите с публични средства

За да върнат доверието на хората в институциите като покажат, че те могат да работят транспарантно

От МИИ показват и къси биографични данни за новото управление на ДКК:

Константин Стойчев е магистър по " Бизнес администрация " със компетентност " Стратегически мениджмънт и управническо консултиране в Масачузетски Технологичен Институт в Съединени американски щати и магистър по Международни стопански връзки в Университет за национално и международно стопанство. Има дълготраен опит в областта на финансите, бизнес тактиките и анализите, и управническото консултиране. Той е консултант по обучение към Масачузетския Технологичен институт и член на УС на Българската асоциация на магистратите по бизнес администрация.

Теодора Стоянова е магистър по " Право " в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Тя има над 25 години потвърден опит в региона на капиталовите режими, комерсиалното законодателство, плановото финансиране, смесените сдружения и законодателството в региона на непознатите вложения. Работила в съдействие с интернационалните компании и институции, измежду които Световната банка, Европейска банка за възстановяване и развитие И Европейска инвестиционна банка. Била е съветник и юридически консултант на едни от най-големите непознати вложители в България. Г-жа Стоянова е взела участие в създаването на редица законови и нормативни актове в региона на регулативната, законово-финансова инфраструктура и подобряването на климата за непознати вложения у нас.

Елена Болтаджиева е приключила Университет за национално и международно стопанство, където придобива квалификационна степен " Магистър " в компетентност " Право ". Тя има знания в региона на нормативните актове в българското законодателство и има над 20-годишен управителен опит в ръководството на административни процеси в редица държавни институции. През годините госпожа Елена Болтаджиева е заемала управителни позиции в институции като Сметна палата, Държавна комисия по стоковите тържища и борсите, Министерство на правораздаването, институцията на омбудсмана на Република България, Министерство на здравеопазването и Главен секретар в Министерството на нововъведенията и растежа.

Десислава Чалъмова е машинен инженер по сложна машинизация в строителството от Технически университет София и магистър-инженер по околна среда и стабилно развиване от Химико-технологичния и металургичен университет в София. Тя има следдипломни квалификации от Минно-геоложкия, Софийския и Американския университети. Инж. Чалъмова има 30-годишен опит в предприемачество, търговия и вложения, в промишленост, енергетика и околна среда, работейки със стратегически български и задгранични индустриални оператори и вложители.

Асен Ненчев е бакалавър по " Икономика и бизнес с източноевропейски науки " в Лондонски академични лицей и магистър по " Мениджмънт " в Имперски лицей Лондон. Има дълготраен опит в региона на финансите и финансовите интервенции и разбори, одитирането на огромни компании и стратегическото обмисляне. Като изпълнителен шеф на София Тех Парк, той е отговарял за ръководството и развиването на парка с научно-изследователска и развойна активност. През годините господин Ненчев е заемал управителни позиции в структури от частния и от обществения бранш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР