Нов експеримент на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) ще

...
Нов експеримент на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) ще
Коментари Харесай

ЦЕРН търси частици, свързани с тъмната материя, представляваща 1/4 от Вселената

Нов опит на Европейския център за нуклеарни проучвания (ЦЕРН) ще търси частици, свързани с тъмната материя, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В изказване на организацията се показва, че опитът е планиран да търси леки едва взаимодействащи частици. Някои от тях са свързани с тъмната материя, наричана " хипотетична ", защото не излъчва светлина и не може да бъде следена непосредствено.

От 2010 година ЦЕРН реализира конфликти на частици в Големия адронен колайдер. В 27-километровия пръстеновиден тунел, ситуиран на към 100 метра под повърхността, снопове високоенергийни протони пътуват със скорост, близка до тази на светлината, и се сблъскват в четири точки на взаимоотношение.

Сблъсъците генерират нови частици, които физици от целия свят проучват за да задълбочат познанията за законите на природата. Учените се надяват посредством тях да открият нови частици и нови физични явления.

Тъй като четирите съществени детектора на Големия адронен колайдер не са в положение да откриват леки едва взаимодействащи частици, от ЦЕРН вземат решение за задачата да проектират и инсталират нов опит, наименуван FASER. Задачата му ще бъде да търси свързани с тъмната материя частици като тъмни фотони и неутралино. Очаква се опитът да бъде задействан в интервала сред 2021 и 2023 година

Ако съумеят да открият търсените частици, учените се надяват частично да разгадаят тайните на мистериозната тъмна материя. Тя съставлява към една четвърт от Вселената, а съществуването й се изяснява с гравитационния й резултат върху забележимата материя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР