Нов документ, който затруднява личните лекари в София и може

...
Нов документ, който затруднява личните лекари в София и може
Коментари Харесай

Родителите няма да носят детайлни справки за ваксини в училище

Нов документ, който затруднява персоналните лекари в София и може да докара до безпорядък при записването в учебни заведения и детски градини, ще отпадне. За това са се разбрали представители на сдружението на общопрактикуващите лекари и здравното министерство, разгласи пред БНР ръководителят на сдружението Любомир Киров. 

Става дума за годишното условие при записване на децата в ясли, градини и учебни заведения да се дава информация за направени ваксини. Това се удостоверяваше от персоналните лекари единствено с данни за тип направени ваксини и датата на слагането. От тази година обаче учебните заведения и градините в столицата - по предписание на районната здравна ревизия, изискват и данни за серийни номера на поставените ваксини, а от градините и учебните заведения изясняват на родителите, че по-строгият надзор е поради епидемията от морбили.

Това обаче мощно затруднява лекарите, защото в софтуерните им стратегии има вписани единствено дати на имунизации и тип ваксина, само че не и серийни номера. Те би трябвало да участват в така наречен имунизационни журнали, които обаче са единствено на книжен притежател, а задачата на воденето на сходни журнали е бързо следене на партиди при нежелани реакции от ваксини. Журналите пък могат да бъдат тествани от здравните управляващи при подозрения за регистрирани, само че неизвършени имунизации. " Подобни данни не са нужни на учебните заведения и не им носят никаква информация ", съгласи се пред БНР и основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. Затова се връща остарелият ред, по който се подава информация единствено за направените имунизации, само че без серийни номера.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР