Нов доклад установява, че увеличаването на сметките за образование за родителски права има „смразяващ ефект“

...
От 2021 г. насам щатските законодатели са въвели близо 400
Коментари Харесай

От 2021 г. насам щатските законодатели са въвели близо 400 законопроекта, целящи да дадат на родителите, държавните служители и загрижените граждани възможността да оспорват или наблюдават какво преподават в училищата относно расови и полови проблеми, според нов доклад на групата за застъпничество на свободното изразяване PEN America.

Въпреки че много от тези закони не цензурират директно това, което се преподава в класните стаи, анализът на PEN America установи, че много от предложените законопроекти са имали „смразяващ ефект“ върху общественото образование.

Педагозите казаха на групата за застъпничество, че сега се опасяват, че могат да бъдат подведени под наказателна отговорност и да загубят работата си за преподаване на „забранени“ концепции.

„Законопроекти с тези разпоредби често се представят като насърчаващи „родителски права“ или „прозрачност на учебната програма“, се посочва в доклада.

Но организацията с нестопанска цел каза, че законите „имат скрит мотив, който ги движи: да дадат възможност на гласно и цензурно настроено малцинство с по-голяма възможност да контролира публичното образование и да сплашва преподавателите със заплахи за наказание“.

Докладът анализира 392 законопроекта, внесени в щатските законодателни органи между януари 2021 г. и юни 2023 г.

Той установи, че някои от предложените закони ще изискват от учителите да публикуват всички образователни материали на публични уебсайтове, ще улеснят родителите да оспорват книгите и ще позволят на родителите да решат дали детето им може да участва в определени уроци. Други законопроекти ще изискват от учителите да докладват на родителите си за изразяването на пола или сексуалната ориентация на ученика, установи анализът.

Само 39 от предложените законопроекти са станали закон в най-малко 19 щата, каза организацията с нестопанска цел.

В доклада се казва още, че „допълнителни девет политики бяха приети чрез изпълнителна заповед или включени в политиката на държавно ниво като регулаторни мерки“.

Анализът установи, че Тенеси е приел девет нови закона, най-много от всички щати.

„Тези законопроекти рискуват да превърнат всяка класна стая в идеологическо бойно поле, да принудят учителите да напуснат професията и да застрашат бъдещето на милиони ученици“, каза Джонатан Фридман, директор на програмите за свободно изразяване и образование в PEN America, в изявление.

По-късно Фридман каза пред CNN, че частният сектор и други субекти като музеи и обществени библиотеки имат „отговорност да се активизират в този момент“.

„Това е момент, в който трябва да призовем много повече гражданско общество да предприеме действия и да се включи в проблемите“, каза Фридман.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР