Нов доклад от международно проучване за поведението и здравето при

...
Нов доклад от международно проучване за поведението и здравето при
Коментари Харесай

СЗО: Нараства броят на юноши с лошо психично здраве

Нов отчет от интернационално изследване за държанието и здравето при деца в учебна възраст (HBSC), оповестено през днешния ден от Регионалния офис на СЗО за Европа за здравето и общественото държание на учениците на възраст 11, 13 и 15 години, демонстрира, че психологичното благоденствие на подрастващите понижава в доста страни сред 2014 и 2018 година

Все повече юноши оповестяват за проблеми с психологичното здраве, разкрива Докладът на СЗО. Той обобщава данни за физическото здраве, обществените връзки и психологичното благоденствие на 227 441 възпитаници на възраст 11, 13 и 15 години от 45 страни.

"Това, че възходящият брой момчета и девойки в целия Европейски район оповестяват за неприятно психологично здраве - възприятие на уязвимост, раздразнителност или нервност - е проблем за всички нас “, споделя доктор Ханс Анри П. Клюге, районен шеф на СЗО за Европа. “Как ние реагираме на този възходящ проблем, ще отеква за поколенията. Инвестирането в младежите, да вземем за пример, като им се обезпечи елементарен достъп до услугите за психологично здраве, подобаващи за техните потребности, ще докара до троен дял: ще донесе здравни, обществени и стопански изгоди на днешните юноши, утрешните възрастни и бъдещите генерации “, прибавя той.

България е на 45-то място в ранглиста за благополучие на децата

Психичното благоденствие понижава с повишаването на възрастта на децата, като изключително девойките са повече изложени на риск от неприятни последици за психологичното благоденствие спрямо момчетата.

Един от всеки четири юноши оповестява, че се усеща нервозен, раздразним или има проблеми със заспиването най-малко един път седмично.

Докладът демонстрира обилни разлики в психологичното благоденствие в другите страни. Това демонстрира, че културните, политическите и икономическите фактори могат да играят роля за поощряване на положителното психологично благоденствие.

Проучването изследва възходящото потребление на цифрови технологии в сходство с изменящия се статус на психологичното благоденствие измежду младежите съгласно района. Ясно е, че технологиите могат да имат положителни изгоди, само че също по този начин те могат да усилят уязвимостите и да основат нови закани, като кибертормоз, който непропорционално визира най-вече девойките.

Токсични химикали въздействат върху умственото развиване на децата

Докладът показва данните от изследването на HBSC в страни от Европейския район и Канада, което се организира на всеки четири години.

Повече от 1 на 10 юноши оповестяват, че са били подложени на киберторомоз минимум веднъж през последните два месеца.

„ Тревожно е да разберем, че подрастващите ни споделят, че не всичко е наред с психологичното им благоденствие и би трябвало да приемем това обръщение съществено, защото положителното психологично здраве е основна част от здравето през юношеството “, споделя д.р Джо Инчли, интернационален координатор на HBSC, от Университета в Глазгоу.

Други основни констатации от това последно изследване включват следното: Рисковото полово държание остава тревожно: 1 на 4 юноши, които вършат секс, вършат беззащитен секс. На 15 години 1 на 4 момчета (24%) и 1 на 7 девойки (14%) оповестяват, че са имали сексуален акт.

Пиенето и тютюнопушенето не престават да понижават измежду подрастващите, само че броят на употребяващите алкохол и тютюн остава висок измежду 15-годишните, като алкохолът е найчесто употребяваното вещество. Един от пет 15-годишни (20%) са били пияни два пъти или повече през живота си, а съвсем 1 на 7 (15%) са били пияни през последните 30 дни.

По-малко от 1 на 5 юноши дават отговор на рекомендациите на СЗО за физическа интензивност - равнищата са намалели в към една трета от страните от 2014 година насам, изключително при момчетата. Участието остава изключително ниско за девойки и по-големите юноши.

Повечето юноши не съумяват да изпълнят актуалните хранителни рекомендации, подкопавайки своята дарба за здравословно развиване. Около 2-ма от 3-ма юноши не одобряват задоволително храни, богати на хранителни субстанции, като 1 от 4-ма ядат сладкиши и 1 от 6-ма употребяват подсладени питиета всеки ден. Нивата на наднормено тегло и затлъстяване са се повишили след 2014 година и в този момент засягат 1 от 5-ма младежи, с по-високи равнища са момчетата и по-малките юноши; 1 от 4 юноши възприемат себе си като прекомерно дебели, изключително девойките.

Следващото изследване, което ще показа данни от 2021/2022 година ще отрази въздействието на пандемията от Covid-19 върху живота на младежите, оповестява БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР