Нов доклад на ООН сочи, че "Ислямска държава" разполага с

...
Нов доклад на ООН сочи, че "Ислямска държава" разполага с
Коментари Харесай

ООН: Ислямска държава има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак

Нов отчет на Организация на обединените нации сочи, че "Ислямска страна " разполага с близо 30 000 членове в Сирия и Ирак, съвсем поравно разпределени в двете страни, а световната й мрежа съставлява възходяща опасност, също като тази на "Ал Каида ", заяви Асошиейтед прес.

В направения от специалисти отчет до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, публикуван през вчерашния ден, се споделя също, че евентуално в Сирия и Ирак ще оцелее една редуцирана "прикрита версия " на ядрото на "Ислямска страна ", която има "значителен " брой свързани с нея поддръжници в Афганистан, Либия, Южна Азия и Западна Африка.

Според отчета световната мрежа на Ал Каида "продължава да демонстрира устойчивост ", като обвързваните с нея групировки и съдружници са доста по-силни от Ислямска страна, в това число в Сомалия, Южна Азия и регионът Сахел в Африка.

Макар че доста бойци и командири от ИД са били убити в боевете, а доста други бойци и поддръжници са напуснали региона на спора, специалистите споделят, че огромен брой към момента се намират в Сирия и Ирак, като някои се бият, а "други се укриват измежду подкрепящи ги общности и градски региони ".

В отчета се отбелязва, че оценката за сегашния брой джихадисти в Ирак и Сирия е получена от държавни управления, които не са посочени поименно. Предполагаемият брой сред 20 000 и 30 000 включва "значителен съставен елемент от хиляди дейни задгранични терористи ", показват специалистите.

Потокът от задгранични бойци към ИД в Сирия и Ирак е спрял, само че потокът в противоположна посока, въпреки и по-бавен от предстоящото, продължава да е съществено предизвикателство, съгласно отчета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР