Нов доклад на ООН предупреждава, че незаконната сеч и незаконната

...
Нов доклад на ООН предупреждава, че незаконната сеч и незаконната
Коментари Харесай

Престъпленията срещу природата застрашават последните вековни гори в Източна Европа

Нов отчет на Организация на обединените нации предизвестява, че противозаконната сеч и противозаконната търговия с хайвер, както и бракониерството на диви животни, заплашват биологичното многообразие в Дунавско-Карпатския район, обхващащ над 15 европейски страни, измежду които и България.

Докладът е озаглавен  “Борба с закононарушенията против природата в Дунавско-Карпатския район ” и е на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, на WWF и на Eurac Research. Той беше представен тази седмица в Брюксел, показва известие до медиите на WWF. 

Според доклада екологичната престъпност е четвъртата по величина в света незаконна активност, която възлиза на 76 милиарда до 218 милиарда евро годишно.

Дунавско-Карпатският район, намиращ се в Централна и Източна Европа, е прочут със своите естествени благосъстояния. Той неслучайно е наричан „ Зеленото сърце на Европа “ - там се намират едни от последните вековни гори на континента.

В България горите обезпечават към 85% от водния отток в страната или към 3.6 млрд м3 ресурс от чиста питейна вода. Те съхраняват над 80% от предпазените растения и над 60% от застрашените от изгубване типове животни в страната. Незаконният дърводобив обаче е сериозна опасност за горските екосистеми, биоразнообразието в тях и екосистемните услуги, които горите дават. Според експертен разбор на статистическите данни годишно в България той доближава 2,4 млн. куб. м или 1/4 от общия рандеман (при формален рандеман от 6,9 млн. куб. м към 2012 г.). Сивият бранш в горското стопанство у нас генерира скрити доходи от над 100 млн. лева годишно.

Според отчета, преуспяващ е и черният пазар за хайвер от есетри – емблематичен за Дунав и българския лов на риба тип. Незаконно добитият хайвер доближава цена от 6000 евро за кг на черния пазар – търговията възлиза на 22 милиона евро годишно. Това дава своето пагубно отражение върху есетрите - два от 6-те дунавски типа към този момент са изчезнали, а 3 са сериозно застрашени. Запасите от моруна, чийто хайвер е най-скъп, са намалели с 67% за едно десетилетие.

Жертва на бракониерство, за което няма съответна наказателна процедура, са също кафяви мечки, вълци, рисове. Най-големите европейски популации на тези животни са точно в Дунавско-Карпатския район.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР