Нов доклад на ООН показва, че през първата половина на

...
Нов доклад на ООН показва, че през първата половина на
Коментари Харесай

НАТО и афганистанската армия са убили повече цивилни от талибаните през 2019

Нов отчет на Организация на обединените нации демонстрира, че през първата половина на 2019 година силите на НАТО и подкрепяната от нея афганистанска войска са умъртвили повече цивилни в спора в сравнение с талибаните са, предава " Дойче веле ".

От началото на годината 1366 цивилни в Афганистан са били убити при военни дейности, като 717 са починали в резултат на НАТО-вски и съюзнически удари. Организация на обединените нации е призовало НАТО и афганистанската войска неотложно " да понижат ужасяващите вреди, които нанасят " на хората. Талибаните, " Ислямска страна " и други милиции общо са умъртвили 531 души. 2446 други са били ранени.

Въпреки че общият брой починали е с 30% по-малко от миналата година, Организация на обединените нации дефинира протичащото се като " шокиращо и недопустимо ".
 Над 50 души починаха при 3 детонации в Афганистан  Афганистански мигранти си спретнаха пердах с прътове поради набожен спор
Разкритието идва посред апели от Съединени американски щати да се понижи съюзническото наличие в азиатската страна и да се постави завършек на 18-годишната война. В нея НАТО и държавните сили постоянно са упреквани, че убиват забележителна численост цивилни.

Войната в Афганистан стартира през 2001 година, откакто талибаните отхвърлиха да предадат водача на Ал-Кайда Осама бин Ладен на Съединени американски щати. Дори откакто той беше хванат, Белият дом задържа своето военно наличие в страната, с цел да поддържа про-западното държавно управление.

От години насам обаче талибаните нито могат да бъдат победени военно, нито са съгласни на мирни договаряния, до момента в който НАТО не се изтегли изцяло от страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР