Нов доклад на Министерството на финансите показва, че почти две

...
Нов доклад на Министерството на финансите показва, че почти две
Коментари Харесай

Състезания с един: как се раздават парите на общините

Нов отчет на Министерството на финансите демонстрира, че съвсем две трети от общинските пари се раздават по подозрителен и евентуално подкупен метод. Процентът е доста по-висок от до момента считаното, тъй като включва поръчки, в които се отстраняват всички и най-после остава единствено една оферта. Това евентуално би се приело като сигнал в Брюксел, че цялата система за одит и надзор на обществените пари в България не работи добре.
През 2020 година, община Варна взема решение да извърши едно положително дело. Снабдена с пари по приключващата европрограма " Региони в напредък ", тя е отделила парче земя в квартал " Владиславово ", на обръщалото на тролеите, на което да направи 10 къщички за хора в неравностойно състояние. Предвидила е и 1.4 млн. лева без Данък добавена стойност за задачата.

Остава единствено да се избере реализатор. Това не се оказва елементарно. Оферти подават цели 10 сдружения, което посочва сериозен интерес. Девет от тях обаче се оказват непригодни.

Община Варна намира изумително доста аргументи, по които може да в профил някого: двама претенденти да вземем за пример отпадат, тъй като не са отбелязали вярно, че са обединяване, а не единични компании. Не че са скрили, че са няколко компании, просто не са маркирали вярното квадратче. Другите са изхвърлени по още по-креативен метод - не са съумели съгласно комисията да проучват вярно и да опишат всички опасности, свързани с осъществяването на задачата, не са описали по какъв начин ще осъществят авторски контрол или по какъв начин ще складират материалите. Отново - не че няма да го създадат или ще го създадат по-добре или зле, а просто не са го описали.
Реклама
С други думи, строителите не са съумели да напишат хубаво есе, с което да впечатлят варненската община.

Единственият, който очевидно написа добре и маркира верните квадратчета, се оказва сдружението " Стройинженеринг ", в което водещ дял има " Поли Йорд ". Компанията не е непозната на Варна, тъй като в последните десетина години има поръчки от общината и ВиК за над 14.5 млн. лева

Нищо от това не е нелегално, в противен случай. Варна съумява до педантизъм да приложи закона, с цел да сведе 10 претенденти до 1. Но то е показателно за метода, по който локалните (а и централни) управляващи в страната успяваха през годините да имитират конкуренция.

Всеки, който се е занимавал с какъвто и да е бизнес в България в последното десетилетие и е имал допир с публични поръчки, знае че " пресяването " на претенденти съвсем в никакъв случай не става инцидентно или на база действителни достолепия и дефекти. Има, несъмнено, по-брутален метод да се пресява конкуренцията - да се вършат надпревари, на които се явява единствено един претендент. Но това е толкоз явен белег за машинация, че общините избират да организират поръчки с повече подадени предложения, с цел да прикриват следите си. Това е станало толкоз известна процедура, че тя, става известно, е достигнала редовно застрашаващи размери.
Реклама
" Капитал " разполага с отчет на Министерството на финансите, под управлението на Асен Василев, в който се потвърждава, че казусът е открит по експлицитен метод и е доста по-голям размер от до момента считаното.

Той изследва 27-те най-големи общини възложители и съгласно него цели 58% от всички поръчки са предоставени или в съревнование с един претендент, или на такова, в което всички с изключение на един са били отстранени. Това дава отговор на 64% от всички пари, разпределени през поръчки. Изследването е единствено въз основа на електронния указател, който е в действие от 2020 година, тъй че обгръща по-малко от година и половина. Резултатът обаче е безапелационен: над половината от поръчките и съвсем две трети от парите на общините се разпределят по метод, който е меко казано подозрителен.

" Капитал " удостовери истинността на отчета през виновния за него някогашен зам.-министър Андрей Цеков, както и през системата за електронни поръчки. Друго, което направихме, е да проверим извадка от поръчките на тези общини за една година обратно, преди електронния указател, с цел да забележим дали инцидентно не става дума за някаква изключителна обстановка. Цифрите са безапелационни - трите общини, които проверихме, са упълномощили над 50% от поръчките и 48% от парите по същия метод и преди въвеждането на електронния указател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР