Нов дипломатически скандал с главно действащо лице нелегитимното либийското правителство

...
Нов дипломатически скандал с главно действащо лице нелегитимното либийското правителство
Коментари Харесай

Гърми скандал! Либия оказва недопустим натиск върху ВКС и съдилищата в Бургас! Искат да ужилят българска компания с 9 милиона долара!

Нов дипломатически скандал с основно настоящо лице нелегитимното либийското държавно управление заплашва да взриви нежния дипломатически разговор сред двете страни, научи БЛИЦ. Медията ни научи, че в интервала 1983г. – 1991г., сред либийската страна българското дружество „ Булгаргеомин “ са подписани няколко контракта за проектосондиране и създаване на водни сондажи за питейна вода.

Българската компания е изпълнила напълно отговорностите си, като всички строително работи са изпълнени тъкмо, според условията и са утвърдени и признати от либийската страна. От своя страна страната, която държа в плен седем български сестри и един доктор, се е посочила като извънредно неточна.

В резултат на правосъдни дейности „ Булгаргеомин “ осъжда либийската страна с влезнало в действие правосъдно решение № 1018/1995г. от 01.04.1995г. по дело № 729/1992г. на Първоинстанционният съд на южен Триполи, доказано с решение от 16.03.1997 година по дело № 186/43 К на Апелативен съд – Триполи, Търговско поделение, дефинитивно доказано с Решение на Върховния съд по дело № 128/26К. По мотив на правосъдното решение Съдебна администрация на Великата социалистическа национална Либийска Джамахирия е издала писмо от 17.02.2014г., с което се удостоверява, че правосъдното решение е влезнало в действие и предстои на осъществяване.

След дълги и безплодни договаряния с всяко законно и недотам законно държавно управление на Либия от 2012 година насам беше реализирано съглашение с представителите на държавното управление на Либия в Тобрук за основаване на ипотека в интерес на родната компания за застраховане изплащането на отговорностите на либийската страна.
Така държавната танкерна компания на Либия – „ General National Maritime Transport Company “ (GNMTC) учреди в интерес на „ Булгаргеомин “ първа по желание морска ипотека върху личния си транспортен съд „ Бадр “ (Badr) за сумата общо от 9 152 215,40 щатски $.

През 2017 година в Либия има три разнообразни държавни управления в – държавно управление в Тобрук, Триполи и Байда. Единствено държавното управление в Тобрук разполага с поддръжката на интернационалната общественост, обезпокоена от последствията от разпадането на държавните структури, най-много от това, че либийските крайбрежия са употребявани от хиляди мигранти, като насочна точка към Европа и от възхода на джихадистката група " Ислямска страна ", която се появи през 2014 година и управлява един огромен град в Либия - Сирт.

През 2017 година бяха потърсени способи за угаждане от Булгаргеомин посредством наложително осъществяване на Либийските решения върху либийски активи и в Гърция и Италия – страни, в които трайно има либийски вложения и активи. Дружеството се достави със правосъдни решения за признание на Либийските решения в страните членки на Европейския съюз.

Тъй като Либийската страна не изплати дълга си българската компания предприе нужните дейности по застраховане на бъдещото си угаждане от длъжника като на 17 ноември 2017г. се достави с обезпечителна заповед от 17.11.2017 година за арест на м/т " Бадр ", издадена Апелативен съд – гр. Бургас. „ БАДР “ – обект на контракта за морска ипотека дебаркира на пристанището в гр. Бургас и е издадената от Дирекция " Морска администрация - Бургас " заповед за арест на кораба.

Впоследствие компанията се достави с заповед за неотложно осъществяване и изпълнителен лист за сумата на дълга от Окръжен съд – Бургас. Въз основа на тези документи беше формирано изпълнително дело при частен правосъден реализатор в морския град.

И отсам стартира невижданата интервенция на Либийската страна в работата на самостоятелния български съд.
Чрез дипломатически ходове и ноти от страна на либийския дипломат в България беше задействан Румен Петров, дълги години български посланик в страни от Близкия Изток и понастоящем консултант в Министерство на външните работи. От компанията подозират, че посредством него се упражнява напън против Изпълнителна организация " Морска администрация “ за повдигане на ареста на кораба БАДР в несъгласие на българското законодателство и всички морски интернационалните конвенции.

Либийското консулство ангажира варненския юрист Иван Люцканов, наследник на скандалния ген. Люцканов, със правосъдната отбрана и стартират да излизат от странни, по-странни правосъдни актове. Комбинацията от изобретателен юрист и невиждан напън и вмешателство на непознати дипломати води до издаването на Определение от 06.02.2018 година на Районен съд – Бургас за по малко от 18 часа – период заслужен за върховете на книгата Гинес във връзка с тромавата другояче правосъдна система.

Проучване на БЛИЦ откри, че молбата от юрист Люцканов е постъпила на 05.02.2018 година следобяд и Определението към този момент е издадено на 06.02.2018 година преди 12 часа. Адвокати в Бургас споделят, че такава скорострелна експедитивност на районни съдии не са срещали даже по каузи за фамилно принуждение. Отделно самото определение стопира изпълнителните дейности по изпълнителното дело без да е импортирана правосъдна гаранция според закона, която следва да бъде в размер на дълга, който е повече от 9 милиона щатски $! Към голямата сума се прибавят и към 350 000 $, правосъдни такси платени от българската компания против не повече от 75 лв. правосъдни такси, платени от либийската страна във връзка нейните тъжби.

Адвокат Люцканов не се стопира дотук и съумява да провежда касационна тъжба против обезпечителната заповед от 17.11.2017 година за арест на м/т " Бадр ", издадена от Апелативен съд – гр. Бургас, без за това да бъде известен Булгаргеомин. Въпреки многократните опити на българското сдружение да се уведоми пред ръководения от Лозан Панов Върховен касационен съд, с цел да даде мнение по жалбата, такава опция му е отказано. Това се случва откакто висшият арбитър Емил Марков се произнася, като освобождава „ абсолютно от арест в пристанище Бургас моторен танкер БАДР “.

Българската компания подава молба за анулация на това определение според плануваните правила в българските процесуални закони, че всяка страна, която е била лишена от опция да взе участие в делото, има право да желае анулация. И в този момент забележете – висшият арбитър Емил Марков в нарушаване на процесуалните закони и на член 9, алинея 1 от Закона за правосъдната власт се произнася самичък по молбата и я оставя без разглеждане. Недопустимо е съставът на Върховен касационен съд, постановил акта, чиято анулация се желае, да се произнася по молбата за анулация - това се прави наложително от различен състав. Следователно систематизиране и формиране на ново дело във Върховен касационен съд въз основа на молбата изобщо не е имало.

Синята политическа връзка сред арбитър Емил Марков, промотиран във висш арбитър от тогавашния наследник ръководител на Върховен касационен съд Иван Григоров и юрист Люцканов и част от сините назначения в държавните сдружения до 2001 година, се материализира в това неуместно изговаряне.
От Булгаргеомин споделиха пред БЛИЦ, че ще подадат сигнали и за двата случая до Инспектората на Висш съдебен съвет.

Медията ни ше продължи да следи случая и да ви осведоми за развоя му!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР