Нов депутат се закле вчера в парламента. Стоян Божинов зае

...
Нов депутат се закле вчера в парламента. Стоян Божинов зае
Коментари Харесай

Депутат на Каракачанов от ВМРО харизал на неграмотни роми фирма с дългове за милиони

Нов народен представител се закле през вчерашния ден в Народното събрание. Стоян Божинов зае мястото на подалия оставка Атанас Стоилов. Последният се отхвърли от депутатската банка и стана кмет на Сандански. Общо 7 са националните избраници, напуснали законодателната си активност. Един от тях стана общински консултант, останалите седнаха в кметските столове.

Освен свеж депутатски имунитет, Стоян Божинов има комплицирана история с Национална агенция за приходите и с банка, разкрива следствие на уеб страницата Биволъ.

През юли 2013 година деятелят на Вътрешна македонска революционна организация Стоян Божинов, който в този момент влиза в Народното събрание на мястото на новоизбрания кмет на Сандански, продава компанията си “СМРМ Транс” ЕООД на лицето Въчко Въчков. Към този миг компанията дължи съвсем половин милион лв. на Национална агенция за приходите. Повече от година по-рано, през април 2012 година, Национална агенция за приходите е издала на компанията инспекционен акт за 489 254,07 лева за отказано право за приспадане на данъчен заем по фактури.



Новият притежател оспорва в съда ревизионния акт на Национална агенция за приходите, само че той е дефинитивно доказан от Върховен административен съд с Решение 1322 от 2017 година. Междувременно посредством компанията Въчко Въчков тегли заеми от ДСК и съумява да натрупа отговорности за впечатляващите 3,6 милиона лв. общо към Национална агенция за приходите и Банка ДСК.



Новият притежател на компанията Въчко Въчков има общо 3,6 милиона лева отговорности и запор.
С продажбата на компанията, дължаща близо половин милион на хазната, Стоян Божинов усъвършенства върха на някогашния народен представител от ГЕРБ Димитър Гамишев. Както разкри Биволъ, през 2016 година Гамишев съумява да се отърве от компания, която дължи на Национална агенция за приходите 200 000 лева, като я продава на “сламен човек”.

След развихрилия се скандал Гамишев подаде оставка като народен представител, а Национална агенция за приходите му заведе дело за възобновяване на сумата. Освен това данъчните желаеха да се разгласят за недействителни 134 сходни покупко-продажби за прекачване на имущество за над 20 млн. лева (информация на в. Сега)

Божинов: “Супер чист съм, само че съм прекаран”

Биволъ се свърза за коментар със Стоян Божинов през обществената мрежа Фейсбук. Той беше безапелационен, че е “супер чист” и е бил “прекаран” от неприятния мениджмънт на компанията, поверен на друго лице – Мария Митева.

“Фирмата действително се управляваше от друго лице, с генерално пълномощие и аз нямах подписан нито един документ и откакто видях, че компанията натрупа отговорности, помолих генералния прокурист да трансферира компанията на неин чиновник и да се съди колкото си желае с Национална агенция за приходите. Пълномощникът по този начин и направи. Пълномощникът се споделя Мария Митева. През цялото време компанията е обслужвана счетоводно и ръководена от Мария Митева. Аз не съм разписвал нито една сделка”, съобщи Божинов.

Запитан дали въпреки всичко той не се усеща виновен за огромния дълг, Божинов доразви обяснението си:

"Аз не съм се занимавал с тази компания, просто я бях дал на Мария да работи. Когато разбрах, че не работи добре, я помолих да я трансферира на някой неин другар, което и направи. И аз съм прекаран в тази ситуация ".

Стоян Божинов не се съгласи с напомнянето, че казусът наподобява на този на Гамишев. “Задължението не е било дефинитивно, а след това тази компания е взимала заеми и страната е могла да си вземе всичко. Не знам за какво не го е направила.” – сподели той. “А и законодателството е било друго. “

Не излиза наяве обаче по какъв начин прехвърлянето на отговорностите към друго лице, което “да се съди с НАП”, взема решение репутационния проблем с неплащането на налог в подобен размер и потреблението на подставени лица.

Мария Митева е била разпитвана от Окръжна прокуратура – Варна по наказателно дело за данъчни измами. Досъдебното произвеждане № 330 ЗМ-477/2015 г.е формирано на 25.04.2012 година след подадено съобщение от Търговско дружество на Национална агенция за приходите във Варна. Сигналът на Национална агенция за приходите е против компанията “Макском 81” ЕООД, а измежду компаниите, на които са издавани фактури, попада и “СМРМ Транс”. Митева твърди при разпита, че договорката е била действителна и разплатена по банков път.

Делото е спирано и възобновявано няколко пъти през 2013, 2014, 2015 и 2016 година Национална агенция за приходите обаче постоянства и даже през 2016 година съумява да осъди Прокуратурата да продължи досъдебното произвеждане, откакто наблюдаващия прокурор го приключва за следващ път. Това става с определение номер 47 от 18.03.2016 година на Окръжен съд – Разград. По-нататъшната орис на това досъдебно произвеждане не е известна.

През 2010 година транспортният бизнес на фамилията на Божинов претърпява неудачи в Гърция. Властите в южната ни съседка конфискуват камиони със стока на компанията “Сторос” ЕООД, която тогава е благосъстоятелност на майката на Божинов. Задържани са и водачите и стартират наказателни каузи.

“Няма наказани водачи. Не е наказана и компания Сторос. Там спедиторите бяха правили някакви спекулация. Те са наказани, гръцки спедиторите. Ние сме били добросъвестни, само че за жалост по този начин е в превоза.” – разяснява Божинов този случай.

Впоследствие камионите са продадени на търг от гръцката страна на безценица. Божинов описа, че обмислял да съди гръцката страна, защото компанията му претърпяла вреди без да има виновност. Но тежките процедури и огромният депозит го разубедили да завежда дело в Гърция.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР