Нов ден – нова платформа за социални медии, в която

...
Нов ден – нова платформа за социални медии, в която
Коментари Харесай

Големи брандове напускат кораба на социалните медии. Потъва ли пазарът им?

Нов ден – нова платформа за обществени медии, в която да публикувате каквото наличие си поискате.

Стартът на Threads на 6 юли е следващата опция за потребителите след Twitter, Mastodon и Bluesky, плюс голям брой други, по-малки съперници, написа BBC.

И до момента в който хората имат голям избор, обстановката за бизнеса е много по-различна.

Големите компании се чудят по какъв начин да се оправят с броя на платформите, които се борят за тяхното време и внимание.

Те са изправени пред значимия избор кои приложения да изберат, с цел да се показват на пазар, в който обществените медии са основен инструмент за създаване на бранд и по едно и също време с това, да се насочат към потребителите там, където те са най-активни.

През последното десетилетие за сериозните марки е съвсем наложително да поддържат наличие в обществените медии, изяснява Нейтън Алебах, креативен шеф в Allebach Communications, който си партнира с марки като Utz Snacks и Steak-umm, с цел да построи наличието им в обществените медии.

И въпреки всичко, вместо да се стремят към засилено цифрово наличие във всички новопоявили се платформи, някои избират да работят по-предпазливо, учейки се от марки, които са напуснали кораба на обществените медии още преди години, добавя BBC.

Една от първите огромни марки, които направиха този ход, беше Lush Cosmetics, която през ноември 2021 година реши да спре да разгласява в платформите на обществените медии, следени от Meta, компанията майка на Фейсбук, Instagram и WhatsApp.

Първоначално козметичната компания се отхвърли от платформите през 2019 година заради опасения за битка с непрекъснато изменящите се логаритми на обществените медии, както и заради терзания за евентуално отрицателното влияние на обществените медии върху младата публика.

" Ние сме обществена марка и общността беше основна за нас ", споделя Анабел Бейкър, шеф на световните пазари на Lush. " Когато се присъединихме към обществените медии, Фейсбук и тези платформи бяха всичко, което търсехме в началото: те бяха директни връзки с общностите. ", добавя тя.

Но признава, че компанията се е отдръпнала, когато обществените медии се трансформирали и станали по-малко насочени към потребителите, опосредствани от логаритми, следени от корпоративните им притежатели.

Въпреки че Lush се появи още веднъж в платформите по време на Covid-19, с цел да доближи до клиентите през пандемията, в този момент марката за хубост още веднъж се е скрила. Не взе участие в обществените медии от съвсем две години - и няма проекти да се връща.

Времето, изясняват специалисти по обществени медии, е фактор, който отблъсква марките: може да се окаже комплицирана от младшите им чиновници да наблюдават толкоз доста платформи.

Но някои марки изпитват и ясно изразено възприятие на безпокойствие във връзка с обществените медии в общ аспект.

Първо, както Lush, някои компании са недоволни от метода на действие на платформите и тяхното ръководство. Още по-опасен е рискът почитателите да се извърнат против марките на фона на неустойчивостта и токсичността на обществените медии.

Тъй като те поляризираха обществото по непредвиден метод, марките откриха, че доста консуматори бързо подлагат на критика сметките, които не харесват и ги подлагат на всеобщ хейт и тирада на омразата.

Когато първокласната фешън марка Bottega Veneta напусна огромна част от обществените медии през 2021 година, нейният креативен шеф Даниел Лий се базира на " настроението на тормоз в обществените медии ". " Не желая да вземам участие в атмосфера, която е отрицателна. ", съобщи той пред TheGuardian.

" Основната изгода от органичното наличие в обществените медии за множеството марки е активирането на 1% от техните супер почитатели и злобари.

В последна сметка, би трябвало да се реши съотношението риск-печалба. Инвестицията не си коства за всяка марка, изключително предвид на това какъв брой доста платформи има и какъв брой несигурни могат да бъдат те ", споделя Алебах.

Стартирането на Threads върна фокуса към диалога за това дали да останеш, или да се откажеш.

Заедно с аудиторията, която е и на други нововъзникващи платформи, най-силният съперник на Twitter към този момент има над 100 милиона консуматори, смо седмица след началото си - с други думи, възходяща група от евентуални клиенти за марките. И въпреки всичко, решението дали да се възприемат новите приложения е мъчно.

От една страна, марките към момента се борят с проблемите на репутацията и злоупотребата с консуматори. А някои може да имат терзания и във връзка с Threads, защото Meta има предходен казус на стартиране на приложения, предопределени да се конкурират и изместят съществуващите (Instagram Reels, да вземем за пример, беше основан, с цел да се оправи с TikTok), които не постоянно съумяват. Така че, не е изключено фирмите да отделят обилни запаси за създаване на наличие в платформа, която ще изчезне след няколко месеца.

Брандовете вземат самостоятелни решения за обществените медии, само че Алебах споделя, че доста от тях изпитват напън да се появят на тези нови платформи.

" На този стадий е към момента е доста мъчно да си представим бъдеще, в което марките ще решат да се отдръпват от платформите на обществените медии ", добавя специалистът.

Анабел Бейкър от Lush споделя, че нейната компания няма предпочитание да се гмурне още веднъж в дълбоките води на обществените медии с Threads - даже и при залог за по-голяма публика.

" Това ще бъде тест на времето, с цел да забележим дали хората ще останат там и ще са дейни ", споделя тя. " Но към този момент не се блазня да скоча в Threads. "

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР