Нов дървесен вид е наречен на името на актьора Леонардо

...
Нов дървесен вид е наречен на името на актьора Леонардо
Коментари Харесай

Кръстиха нов вид дърво на Леонардо ди Каприо

Нов дървесен тип е наименуван на името на артиста Леонардо ди Каприо в символ на респект към акцията на холивудската звезда против изсичането на горите, оповестиха от Кралската ботаническа градина в Лондон.

Вечнозеленото дърво с огромни жълто-зелени цветове, което е намерено в камерунската гора Ебо, е първият нов тип, публично наречен през 2022 година от ботаниците от фамозните градини в лондонския квартал Кю.

Научното име на дървото - Uvariopsis dicaprio - е самопризнание за работата на 47-годишния американски артист за попречване на сечта в застрашената гора, където е открит да пораства единственият прочут образец на дървото.

Холивудският артист организира акция в обществените медии, откакто през 2020 година Камерун даде позволение за сеч в девствения резерват за дива природа. Концесията беше анулирана месеци по-късно от президента на Камерун Пол Бия, " сигурно частично с помощта на неговата поддръжка ", пишат учените в онлайн списанието PeerJ, базирайки се на Ди Каприо.

" Много ценим поддръжката, която Лео ни оказа в акцията за отбрана на Ебо предходната година, тъй че ни се стори уместно да го почетем по този метод ", сподели Мартин Чийк, който управлява екипа за Африка в отдела за идентификация и наименования на Кю. " Ако концесията за дърводобив беше траяла, евентуално щяхме да загубим този тип поради добива на дървесина и селското стопанство, което нормално следва концесиите за дърводобив ", добави Чийк.

Uvariopsis dicaprio е краткотрайно включен в листата на сериозно застрашените типове. Единственият прочут образец, който е висок 4 метра и има единствено мъжки цветове, е открит до пешеходен сектор, споделят учените.

Ди Каприо, прочут най-много с кино лентата " Титаник " от 1997 година, тази година изигра ролята на астроном в комедията на Нетфликс " Не поглеждай нагоре " за учени, които се пробват да привлекат вниманието на света към комета, движеща се към Земята.

Въпреки това той самият е подложен на критика за това, че през 2016 година е летял с частен аероплан, с цел да вземе премия за запазване на околната среда.

Учените в Кю дават имена на нови типове растения и гъби към този момент повече от 150 години. Не е извънредно типове да бъдат кръщавани на известни персони. Карибски ракообразен паразит е кръстен на реге звездата Боб Марли, австралийска конска муха е кръстена на певицата Бионсе, а жаба е кръстена на принц Чарлз.

Източник: БГНЕС
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР