Нов данък върху турския туризъм ще засегне хотелите и туристическите

...
Нов данък върху турския туризъм ще засегне хотелите и туристическите
Коментари Харесай

Турция въвежда нов данък в туризма

Нов налог върху турския туризъм ще засегне хотелите и туристическите организации от октомври, притискайки компании, принудени да предложат огромни понижения, с цел да преодолеят острия спад в броя на посетителите преди три години, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Статистически данни за полугодието, огласени тази седмица, демонстрират 13-процентен растеж на визитите от чужбина. 10-процентният скок на приходите в бранша даде скъп подтик на стопанската система, изпаднала в криза. В средата на юли обаче бе разгласен налог, който би трябвало да бъде плащан от хотелите и туроператорските компании, възлизащ на 0,75 на 100 от общите им доходи.

Браншът се оплаква, че това доста ще подкопае маржовете на облагата. Секторът бе тежко обиден през 2016 година след серия от бомбени атентати, несполучлив опит за прелом и рецесия с Москва, откакто Анкара смъкна съветски аероплан при сирийската граница. Много компании бяха принудени да смъкват цените, с цел да привлекат гости и данните сочат, че междинните разноски на екскурзиант към момента са с една трета под върховото равнище от 974 $ през 2013 година

Новият налог ще бъде плащан ежемесечно от октомври и ще засегне всички заведения, предлагащи настаняване, храна и питиета, туристическите организации и частните оператори на летища и терминали. Той ще бъде плащан на новосъздадената Агенция за поощряване и развиване на туризма, като се чака да генерира към 150 милиона евро годишно за организацията, споделят представители на бранша.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР