Нов, четвърти случай на африканска чума по свинете в Русенска

...
Нов, четвърти случай на африканска чума по свинете в Русенска
Коментари Харесай

Първи случай на Африканска чума по свинете в голяма индустриална ферма

Нов, четвърти случай на африканска чума по свинете в Русенска област. Този път той е открит в индустриална плантация в с. Николово, в която се отглеждат 17 000 свине. Районът е отцепен и животните към този момент се унищожават.

Русе

Това е първият случай на африканска чума в огромен свинекомплекс, в който още от предходната година са подхванати ограничения за надзор. Въпреки това, ветеринарните управляващи са удостоверили позитивни проби в границите на засилен лабораторен контрол на болестта в свиневъдните обекти.

Фермата се намира на 9 кмот границата с Румъния, а в 10-километровата надзорна зона, в село Юделник, е още един от огромните свинекомплекси в района, в който се отглеждат близо 16 000 прасета.

Областната дирекция по сигурност на храните в Русе е издала възбрана за придвижване на прасета към и от свинекомплекса в Николово. От кметството към този момент са предизвестили хората за болестта.
Марийка Николова - кмет на с. Николово: Полиция, защита има тука към всички изходи към Николово, откъм лесопарка, от към Текето. Може да се случи да бъдат изнасяни скрито през това време и да се сътвори, да се локализира доколкото се може обстановката. И никой не може да влезе или да излезе без тоя надзор.  Изненадващи инспекции по пазарите в София поради африканската чума по свинете Изненадващи инспекции по пазарите в София поради африканската чума по свинете
По-засилен надзор на столичните пазари поради чумата по свинете. Инспектори на Агенцията по сигурност на храните, Столичния инспекторат и Министерство на вътрешните работи прове...

Хората в прилежащите селища към този момент се тормозят за храната, която употребяват, въпреки и да не е от инфектираната плантация. Притеснени са и за ориста на свинекомплекса след евтаназирането на животните, тъй като тук работят 80 души от Русе и близките села.
Генади Ганев: Много хора ще изгубят препитанието си, имам познати тука, в Николово, имам познати в свинекомплекса в идващото село.Марийка Николова - кмет на с. Николово: Това е една огромна модерна покруса … това са някакви животи, работа на хората, бизнес и един боязън по този начин се породи у хората.
От Агенцията по сигурност на храните оповестиха, че са тествани кланиците, в които са изпращани прасета за кръвопролитие. Месото и продуктите, добити от тази плантация, са неразрешени и подлежат на заличаване.
 Засилват се ограниченията за предварителна защита на африканската чума по прасетата в Добричко Засилват се ограниченията за предварителна защита на африканската чума по прасетата в Добричко
Расте броя на огнищата на африканска чума по домашните свине у нас. В област Добрич ограниченията за предварителна защита се ускоряват, с цел да не се допусне болестта д...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР