Нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради

...
Нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради
Коментари Харесай

Цветанов има нов 240 м2 апартамент- етаж със собствен асансьор на цена за панелка

Нов апартамент, заемащ цялостен етаж в една от най-луксозните здания в София, е перлата към веригата от жилища на заместник-председателя на ГЕРБ и водач на парламентарната секта на властта Цветан Цветанов, разкри финансираните от Съединени американски щати Антикорупционен фонд и Свободна Европа.

Този път сбирката му от недвижими парцели се обогатява и с „ ВИП асансьор “, който води шефа на ПГ на ГЕРБ и фамилията му от персоналния им гараж в постройката непосредствено в дома им. И въпреки на процедура парцелите му да са намалели с един, имуществото на ръководителя на ПГ на ГЕРБ се е нараснало доста.

Сделката поражда редица въпроси, като най-смущаващият от тях е, по какъв начин квадратният метър в лускозната постройка излиза на семейство Цветанови едвам 627 евро, в случай, че цените там стартират от 2600 евро на кв. м.
Разликата е 473 520 евро или 926 124,62 лева! Коя компания и по какви аргументи прави такива отстъпки?!

По оценки на Антикорупционния фонд нещата са още по-шокиращи. По данни, дадени на организацията от строителя Артекс апартаментът на Цветанов би трябвало да коства минумум 831 600 евро (или 1 626 468 лева). Но защото парцелът на някогашния вътрешен министър е излязъл под скромните 400 000 лв., това значи разлика от цели 1 200 000 лв..

Къде си Национална агенция за приходите, дето гониш бабите на село за 1,50 лева?
Къде си КПКОНПИ?

Нека органите се срещнат с медийните изказвания на шефа на Артекс Весела Мирянова, която декларира, че парцелите им се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м.

Потърсен за коментар по отношение на пазара на недвижими парцели, представител на отдел Продажби в Артекс изясни пред Свободна Европа, че цените в последните години бележат растеж и сумата за квадрат може да доближи до 3500 евро. Той уточни като образец постройките им в Лозенец, Изток (където е апартаментът – етаж на Цветанов) и Изгрев, които даже не оферират частен асансьор - екстра, която повишава цената на парцела и също така е доста рядко срещана. Експерт от Антикорупционния фонд, който също се свърза с отдел Продажби на Артекс, с цел да попита за парцели на цени от към 600 евро на квадрат, провокира искрено неразбиране измежду продавачите. По информация от строителя цените на жилища от високите етажи на постройка Летера през предходната година са достигали 2640 евро на кв. м. с включен Данък добавена стойност.

Цветанов се е сдобил с новия апартамент през миналата 2018 година, като е трансферирал на компанията - строител на първокласния парцел два от своите остарели жилища. Само подсещаме, че те също се водеха закупени на мощно занижени цени, с цел да може да се потвърди, че са придобивани от пенсиите на тъста и тъщата на политика, до момента в който той е бил без работа преди идването на власт, до момента в който ГЕРБ държеше единствено общината в София. Ще напомним също, че строител на постройката, в която бяха старите жилища на ул. Елемаг, беше компания от хасковския Кумгейт на Делян Добрев, която слагаше тръбите на столичното парно.

По този мотив си заслужава да се обърне внимание кой е строителят на новия дом на Цветанов – също близка до ГЕРБ компания. Показателно е, че на нея беше обещано позволение да построи небостъргач на ъгъла на бул. Баучер и ул. Златен рог, до момента в който на прилежащия хотел Маринела не беше разрешено да вдигне един етаж върху обвързваното с него партерно здание на конгресната зала София. Апартаментът на Цветанов се намира в наградената през 2017 година Сграда на годината. Това е кооперация на компания Артекс на име Летера, известна още като Къщата на бувките.Зданието се намира в столичния квартал Изток, на улица Латинка. Напомняме, че Мирянови станаха печално известни, само че за разлика от Беър Грилс НЕ бяха санкционирани, за нахлуване с облекла в рилско езеро на играещите в проведено от тях кичозно хоро в Народния парк. Както е традиция, законите и разпоредбите важат за едни, само че за околните до властта не са наложителни.

Апартаментът на Цветанов е ситуиран на последния шести етаж и заема повърхност от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е обособен от останалите в постройката. Има и особено преддверие за Цветанови с ВИП асансьор, чиято шахта, съгласно нотариалния акт, също е благосъстоятелност на Цветанови. Така новата недвижима благосъстоятелност на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща повърхност от малко над 315 кв. м.
За да се снабди с жилището в лускозната постройка, Цветанов разменя с Артекс две от старите си жилища на улица Елемаг в кв. Изток, като приписва на компанията 190 кв. м. жилищна повърхност и две паркоместа. Освен това някогашният вътрешен министър доплаща 100 000 лв. на строителната компания.
Замяната е осъществена на цената на данъчната оценка на новия парцел, която е 386 654 лв. (в тази сума влизат двата остарели жилището с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията демонстрират, че по документи новият парцел е с цена 1227 лв. на кв. м.

За толкоз пари не може да се купи квадратен метър панелка в покрайнините на София!
„ Пазарната цена на сходни първокласни парцели е доста по-висока от данъчната им оценка, разяснява пред Свободна Европа юристът на Антикорупционния фонд Лора Георгиева - в случай че тези към 387 000 лв. (платени от Цветанов посредством подмяна на жилища плюс доплащане) е в действителност цената на придобиване в недвижимото имущество в постройка Летера, пораждат съществени подозрения за нарушаване на етичните правила. В общи линии разновидностите след договорката са два: Цветан Цветанов, плащайки малко над 600 евро на квадрат за парцел в лускозна постройка, чийто квадратен метър може да доближи до 3000 евро, или е получил „ подарък “ от компанията или е платил доста по-голяма сума.

В първия случай биха били нарушени етичните правила от правилника на Народно събрание, според които народен представител не би трябвало да „ позволява да бъде подложен във финансова взаимозависимост или друга обязаност с физически или юридически лица “, както и не може да получава дарове над 1/10 от месечната си заплата.

Във втория случай страните по договорката биха нарушили член 25, ал 9. от Закона за нотариусите и нотариалната активност (ЗННД), съгласно който при изповядване на договорката страните заявяват пред нотариуса, че записаната в нотариалния акт цена е действителната цена по сделката”.

„ Категорично можем да кажем, че при замяна на сходни парцели, учредена на нормалните им пазарни цени, разликата за доплащане би трябвало да бъде доста по-висока”, разяснява пред Свободна Европа специалистът на Анктикоруционния фонд Николай Стайков.

Потърсен за коментар, Цветанов дава отговор с безмълвие.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР