Нов анализ на древни фосили навежда на мисълта, че сложният

...
Нов анализ на древни фосили навежда на мисълта, че сложният
Коментари Харесай

Многоклетъчният живот на сушата се е появил по-рано, отколкото се смяташе досега

Нов разбор на антични фосили навежда на мисълта, че комплицираният многоклетъчен живот на сушата се е появил по-рано, в сравнение с се предполагаше до момента, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Фосилизирани следи са уловени като в сандвич сред антични седименти - депозити южноавстралийски пясъчник, които датират отпреди 542-635 милиона години, т.е. от едиакарския интервал.

" Тези едиакарски организми са измежду загадките в събраните данни за фосили - съобщи Грег Реталак, шеф на Природонаучния музей към университета на Орегон, представен от Българска телеграфна агенция.

" Дали става въпрос за червеи, медузи, морски пера, амеби или водорасли? Трудни са за систематизиране, само че от дълго време са считани за морски организми. "

Като употребявали усъвършенствани принадлежности, учените изследвали отначало пластовете седименти. Анализът им демонстрира, че пластовете са се формирали в резултат на провокирана от ветрове ерозия.

" Подобни пластове през днешния ден се виждат в планинската верига Флиндърс Рейнджис в Южна Австралия и в едиакарски скали в южната част на Намибия ", разясни Реталак.

Ако пластовете седименти фактически са депозити на сушата, това свидетелства, че организмите, уловени като в капан в редуващи се един над различен пластове, са живели на сушата, означиха учените.

Резултатите от проучването са оповестени в Sedimentary Geology.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР