Нов аквапарк, бебешки минерален басейн с дълбочина 20 см и

...
Нов аквапарк, бебешки минерален басейн с дълбочина 20 см и
Коментари Харесай

Аквапарк, чешми с минерална вода и още 18 дка зелена площ в София

Нов аквапарк, бебешки минерален басейн с дълбочина 20 см и чешми, от които столичани да си наливат вода от извора Баталовата воденица, ще има в идното уголемение на парк " Възраждане " в Зона Б5. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и ръководителят на СОС Елен Герджиков показаха плана, който би трябвало да бъде утвърден на сесията на Столичния общински съвет на 26 юли. Строителството на аквапарка ще стартира при започване на идната година, цената на новата част на парка е 9,5 млн лева Пет от тях са лични средства на " Софийски парцели ", притежател на парцела, а 4,5 млн. лева са заем. 

Паркът ще добави към зелените площи на София още над 18,2 дка. Ще се засадят над 420 дървета, 9800 шубраци и 5000 цветя. Ще се слагат още 130 пейки, а в тревата ще има 40 шезлонга. Предвидена е и постройка, под която ще има закрит минерален басейн,а в нея - съблекални, администрация, заведение, а от терасата й ще потеглят водни пързалки. 



Аквапаркът и СПА зоната ще се простират на над 6,6 дка. 

Обособени са 4 основни метода и 4 второстепенни метода към парка. Чрез основните подходи е обезпечен бърз директен достъп от и към прилежащо разположените жилищни здания, съществуващият парк " Възраждане ", комплекс „ Спортна София “, търговски обекти, учебно заведение, детска градина, спирки на градския превоз, метростанция „ Опълченска “ и други, изясни Димитър Шивачев, началник на " Софийски парцели ". 

Предвидени са и 5 площадки за въздържан отдих с друга величина и кътове за отдих в разнообразни елементи на парка. Тези площадки са ситуирани в периферията, наоколо до второстепенните подходи и настрана от основните и по-натоварени алеи. Най-голямата от тези площадки е завършена към действителен летен дъб, който се явява натурален средообразуващ детайл с впечатляващи размери и корона с диаметър близо 25м. 

На места съществуващите дървета са оставени като акценти и са употребявани като солитери, а на други са включени в новопроектирани групи и масиви. Формирани са уравновесени закрити, открити и полуоткрити паркови пространства.

Аквапаркът

Достъпът на посетителите до него ще се прави през обслужващата постройка. Върху плановия терен на аквапарка се разполагат 5 открити басейна, като главен акцент е детският басейн с дълбочина 15см и повърхност 684м². В него е ситуирано водно-игрово оборудване с 3 пързалки за втурване и голям брой игрови атракциони. Освен него има още:

2 водни пързалки вид „ ролба “ с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса, предопределени за лица с растеж над 130см. Спускането по тях ще се прави от стартова площадка на покрива на обслужващата постройка, налична от външно стълбище от север.

Предвижда се заведение за бързо хранене с външен бар за сервиране на питиета, както и съответното обзавеждане на водно-развлекателната зона (шезлонги, чадъри, тенти/шатри и др.). 



Развлекателния, детския, бебешкия и главния детски басейн с водно-игровото оборудване ситуирано в него, са механически обезпечени с нужните уреди (помпени групи, обезщетителни резервоари и пространства за реагенти), ситуирани в подземно техническо помещение с повърхност 300м².

Обслужващата постройка със СПА зона и закрит басейн е разположена в западната част на комплекса. Тя е с два надземни и един под земята етаж, а басейнът е вграден в терена, като получава естествена осветеност чрез проектирания британски двор и е с напълно озеленен покрив. Обектът има следната функционална конструкция:

На първия етаж планът планува приемна зона с предверие и рецепция. През турникети за надзор на достъпа се доближава до 2 съблекални за по 40 души, обслужващи водно-развлекателната зона, преддверие, тоалетни, кабини за преобличане, душове и реанимационен пункт. За обезпечаване на отвесна връзка сред обособените равнища на постройката, планът планува стълбищна клетка с асансьор, осигуряващ налична среда за хора с увреждания.

На втория етаж ще се намира заведение за бързо хранене със зала за консумация за 32 души, което разполага с достъп до озеленения покрив на басейна посредством външна железна стълба. Към заведението е обезпечено помещение за подготовка на храни с бар, а до него се намира кабинет за администрация. Проектът планува и тоалетни обслужващи този етаж на постройката.

На покрива на обслужващата постройка са ситуирани стартова площадка за втурване по водните пързалки, налична посредством външно стълбище, както и панорамна тераса за 32 души към заведението за бързо хранене, налична от главната отвесна връзка през равнищата на постройката.

В сутерена на постройката е ситуирана СПА зоната и достъпа до плувния басейн. СПА зоната съставлява зона за термални процедури, включително зона за разтривки. Достъпна е от обособен вход на съблекалните през разпределително предверие и включва: Солна стая, Парна баня, Техническо помещение, Инфрачервена сауна, Финландска сауна, Шоково ведро, Душове, Зона за релакс с атриум, Кабинет за изсъхнал масаж, Кабинет за влажен масаж и Кабинет с тангенторна вана.

Плувният басейн дава отговор на условията на FINA и е със светли размери на коритото 25.00м/15.40м. Дълбок е 1.80м в дълбоката част и 1.35м в плитката. Разполага с шест коридора. Достъпен е от главната стълбищна клетка през фоайе/съблекални.

Фоайето е с обезпечена видимост към водната повърхнина и служи за изчакване. Разполага с рецепция със склад за чисто долни дрехи към нея. Симетрично на оста на фоайето са ситуирани съблекални за мъже/жени за по 40 души, включително шкафчета, тоалетни, душове и крачни корита. Сутеренът разполага и със склад за мръсно долни дрехи и аусгус, както и пространства за личен състав, всяко от които със хигиеничен възел. В ъглите на сутерена са ситуирани механически пространства – за разполагане на ОВК апаратура, абонатна станция и други. В северозападния ъгъл е развито евакуационно стълбище. 



Паркът

При подбора на видовия състав за новопроектираната част от парка е взета под внимание, както съществуващата в плановия терен растителност, по този начин и тази във към този момент построените част от парк " Възраждане " и прилежащите съществуващи алейни и улични насаждения.

Преобладават широколистните типове 346 броя - шестил, сребролистен явор, дъб, платан, каталпа, както и по-интересни в багрово и естетическо отношение - див рожков, ликвидамбър, червенолистна слива, просълзен червенолистен бук.

За образуване на смесени групи и усилване на целогодишния резултат от растителността в плана се плануват и иглолистни типове - 80 броя - ела, секвоя, кедър, туя и лъжекипарис. Храстови групи от вечнозелени широколистни шубраци – 5865 броя, листопадни шубраци – 4370 броя, живи плетове и лехи със сезонни цветя – 5000 броя, допълват обемно-пространствената комбинация на растителността и основават прехода към тревните площи.

Основния вид настилка за основните и второстепенните алеи в парковата част е от бетонов унипаваж в два цвята - ярко сив и антрацит, окантени с бетонов бордюр. В контактните зони, където се реализира връзка сред плановия терен и съществуващия парк е планувано да се употребява същата настилка, като тази в осъществената част на парк " Възраждане " - бетонов унипаваж хексагон в жълт цвят. Третостепенните алеи в парка са планувани като затревени пътеки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР