Нов акцизен календар за цигарите, предложен от финансовото министерство, гласува

...
Нов акцизен календар за цигарите, предложен от финансовото министерство, гласува
Коментари Харесай

Производители на тютюневи изделия искат акцизен календар

Нов акцизен календар за цигарите, препоръчан от финансовото министерство, гласоподава на първо четене бюджетната комисия. Решението бе взето след къс спор с 15 гласа “за ” и 4-ма “въздържал се ”. То планува увеличението на косвения налог да стартира от 1 март 2023 година и да продължи до 2025 година В него характерните ставки се подвигат по-рязко и повече от пропорционалните.

Графикът залага 5% увеличение на акцизната тежест за цигарите и с 10% на тютюна за пушене. За първи път у нас ще се полза и течността на електронните цигари, само че единствено в случай че съдържа никотин. А за нагреваемите тютюневи произведения препоръчаната канара се движи в противоположната посока - стартира се от висока и се слиза към по-ниска ставка - за 2023 година е 21%, пада до 17% през 2024 година, 15% през 2025 година и 5% през 2026 г.

Браншът удостовери желанието си за въвеждане на акцизен календар. Чуха се обаче и гласове срещу предлаганото съответствие сред характерните и пропорционалните ставки. Възражения от фирмите пристигнаха и поради прекомерно внезапното увеличение на тежестта при тютюна за пушене спрямо тази за цигарите. Не се одобри единомислещо и внезапният старт при нагреваемите тютюневи произведения.

Между двете четения на плана ще има разнообразни оферти, защото всеки народен представител има право да внесе такива. Експерти оферират календарът да се пребалансира и да се обмислят внезапните скокове при някои от предложенията.

" Трябва календар. Въвеждането му се разисква към този момент 10-15 години, с цел да няма внезапни промени в облагането. Най-малкото, с цел да не се повтори обстановката от 2010 година когато на България и на балтийските страни се наложи доста внезапно да вдигнат ставките. А това предстоящо докара до внезапен скок на контрабандата - в случай че помните, близо 1/3 от цигарите на нашия пазар бяха незаконни. Темата непрестанно се дискутира, само че е реалност, че минахме през интервал, в който акцизите на цигарите се застояха и от този момент на процедура промени не са правени. По-скоро закъсняхме ", разяснява в изявление за " 24 часа " старши икономистът в Института за пазарна стопанска система Петър Ганев.

" С едни или други темпове разполагаемият приход на хората се усилва, а в същото време  акцизите и в огромна степен и цените остават непроменени. И това се отрази на потреблението - преди 3-4 години беше под 3 милиарда къса, а в този момент е малко над 15 милиарда къса по формалните данни за 2021 година Така че доста предстоящо беше от всички, че ще се предприеме такава стъпка. Към момента тя не е изключително стръмна - 4-5% е почти обикновено на фона на високата инфлация, само че и на повишаващите се приблизително с към 10% приходи. Това е естествена стъпка. Въпросът обаче е, когато се одобри новата европейска инструкция, дали тя няма да вдигне по-рязко равнищата на ставките и тогава да се наложи да наваксваме с по-рязко повишаване, уточни още той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР