Нов абсолютен рекорд отбеляза днес цената на тока в борсовия

...
Нов абсолютен рекорд отбеляза днес цената на тока в борсовия
Коментари Харесай

Цената на борсовия ток се насочи към 700 лв./мВтч

Нов безспорен връх означи през днешния ден цената на тока в борсовия сегмент " Ден напред " за България - 669.68 лева за МВтч. Това обаче е една от най-ниските цени в Европа, където стойностите доближават близо 900 лева./мВтч - немислими единствено допреди няколко седмици равнища.

За България нарастването на дневна база е 12.5%, до момента в който в Полша скокът е с цели 110%.

Средната цена на борсовия ток за месеца към този момент е 453.15 лева./мВтч. За съпоставяне, междинната за годината досега е 207.87 лева за мВтч, или три пъти под днешната стойност.

Най-високи цените остават във Франция и като цяло в страните в Западна и Централна Европа. Във Франция съответно въпросът със скъпия ток, което докара до сериозен безпорядък единствено месеци преди изборите за президент.
Реклама
През уикенда министър-председателя Кирил Петков обясни, че скоро ще бъдат препоръчани нови ограничения за бизнеса, като най-вероятно те ще се ползват със задна дата от 1 декември. Най-общо концепцията е да няма закрепена сума на дотациите, а тя да е % от разликата в цената на тока над избраните от КЕВР планирани равнища. Освен това ще има диференциран метод, тъй че компании, които имат дълготрайни контракти на закрепена по-ниска цена, да получават по-малки обезщетения, а такива, които не са сключили контракти и са на снабдител от последна инстанция ще имат таван на помощта.

Мораториумът, който беше натрапен предходната седмица от народните представители, евентуално ще падне по-рано от плануваното - когато държавното управление е готово с съответните ограничения. В тази връзка във вторник от 12:00 ч. министърът на енергетиката Александър Николов ще даде конференция, в която ще даде съответна информация по отношение на какви решения се чакат.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР