Nov 10, 2018,forbes.com, Antonis Antoniou Тъй като Stena IceMax –

...
Nov 10, 2018,forbes.com, Antonis Antoniou Тъй като Stena IceMax –
Коментари Харесай

ExxonMobil може да се сблъска с военноморските сили на Турция


Nov 10, 2018,forbes.com, Antonis Antoniou

Тъй като Stena IceMax – сондажната платформа, който ще прави офшорни изследвания в изключителната икономическа зона на Кипър, от името на ExxonMobil XOM -1.19% - се приближава до задачата си, паниките са за това, по какъв начин Турция ще реагира. През последните няколко години Кипър даде на профилираните компании права за сондиране, с цел да изследва своята ИИЗ, с вярата да открият въглеводороди и по-специално природен газ и нефт. Някои от най-големите проучвателен компании в света - като да вземем за пример ENI, Италия, KOGAS, Корея, Total, Франция, даже " Noble Energy “ - показаха интерес към това изследване и получиха лицензи.

Очаква се ExxonMobil да стартира сондажи в Блок 10 на ИИЗ на Кипър през идващите седмици и Турция към този момент предизвести, че ще реагира на такова деяние.

Турция нахлу в Кипър през 1974 година, към момента има нелегално 36% от територията на сушата и не признава ИИЗ на Кипър, даже претендира за елементи от нея. Турция твърди, че елементи от блокове 1, 4, 6 и 7 попадат в границите на личната й икономическа зона и че кипърската турска общественост може основателно да претендира за възможни открития в блокове 1, 2, 3, 8, 9, 12 и 13. Макар блок 10 да не попада в някоя от горепосочените области, Турция въпреки всичко предизвести, че ще " реагира " на всевъзможен тип изследователска активност.

Съвсем неотдавна по време на изявление с кипърския вестник Phileleftheros Филелефтерос, по този начин нареченият външен министър на противозаконната Турска република Северен Кипър (призната по света само от Турция), Kudret Ozersay, повтори, че Турция ще реагира на сондажите на ExxonMobil, обяснявайки, че Анкара претендира области в границите на изключителната икономическа зона на Кипър от името на самата нея и на кипърските турци.

Съобщението на турското външно министерство в същина означи, че съгласно него решението на кипърското държавно управление да изследва своята ИИЗ е " доказателство, че равните права и ползи на кипърската турска страна във връзка с естествените запаси на острова не престават да бъдат пренебрегнати. "

Продължавайки, изказването за следващ път заплашва, че " Турската република Северен Кипър " и Турция са подготвени да подхващат всички нужни стъпки, с цел да защитят своите така наречен Права и ползи в района, в това число осъществяването на лични изследвания за въглеводороди. Старшият вицепрезидент на ExxonMobil, Neil Chapman, неотдавна беше в Кипър и се срещна с президента на републиката Nicos Anastasiades. След срещата,пред публицистите, господин Chapman заобикаля да дава в прав текст отговор за турските закани: " Ние сме комерсиална единица и нашият бизнес е за произвеждане и развиване на естествени запаси от името на държавните управления. Каквито и да са държавни въпроси, това е работа на държавните управления да разискват и вземат решение ", изясни той.

Историята се повтаря?

Но както господин Chapman, по този начин и кипърското държавно управление знаят, че Турция не приказва на вятъра.

През февруари, когато италианската компания ENI се опита да сондира в блок 3 на изключителната икономическа зона на Кипър, турски военни кораби се намесваха и стопираха SAIPEM 12000 (сондата, която компанията възнамеряваше да употребява за проучване) да се приближи до съответната точка на сондаж. SAIPEM 12000 остана в региона в продължение на 12 дни, изчакавайки турските кораби да изоставен, с цел да могат да продължи. В последна сметка, това не се случи и задачата за проучвателно сондиране вид „ сепия “ не се състоя.

Кипърският представител на държавното управление, Prodromos Prodromou, съобщи, че страната извършва своите енергийни проекти на основата на интернационалното право и в съдействие с компаниите, лицензирани за работа в нейната ИИЗ. Очевидно е, че държавното управление не желае това, което се случи

през февруари, и по тази причина прави дипломатически ходове, с цел да подсигурява, че сондирането ще се прави без никакви проблеми.

За тази цел американският асистент държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси A. Wess Mitchellуточни: " Ние сме ясни в нашите известия с турски публични лица, че тормозът на сондажни съдове в Изключителната икономическа зона на Кипър не е нещо, което ще позволим да остане неусетно или да не отговорим. “

Докато Турция е показала враждебност в държанието си, както се видя от намесата й предходната година против работата на ENI, блокирането на сондажите на ExxonMobil ще има по-широки последствия, затруднения. Освен предизвикването на една значима и мощна американска компания, Турция също по този начин –посвързаност - ще провокира един безконечен съдружник: Катар. Държавната компания Qatar Petroleum си партнира с ExxonMobil, с цел да завоюва права за изследване на Кипърския блок 10. Турция и Катар имат положителни дипломатически връзки и всеки ход, който би могъл да засегне ползите на катарската държавна петролна компания, може да повлияе на общите връзки сред двете страни.

Проучвателното продупчване в блок 10 е доста значимо за кипърския енергиен бранш. Ако резултатите са позитивни и се открие забележителен брой преференциални за комерсиална употреба въглеводороди, това ще отвори пътя за основаването на апаратура на сушата за полутечен природен газ (LNG). В продължение на доста години в Кипър се създават проекти за цех за полутечен природен газ, само че до момента откритото брутно количество газ не е задоволително, с цел да подкрепи основаването на такова оборудване, което се чака да коства над $6 милиарда, когато бъде изцяло създадено.

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР