Нотификацията за Белене е валидна от 2007 г., но ние

...
Нотификацията за Белене е валидна от 2007 г., но ние
Коментари Харесай

Трябва ли ЕС да одобри рестарта на проекта АЕЦ Белене?

Нотификацията за " Белене " е годна от 2007 година, само че ние би трябвало да я препотвърдим пред Европейски Съюз. Това съобщи в ефира на утринния блок на bTV ръководителят на Българския атомен конгрес, Богомил Манчев. Той разяснява тематиката с бъдещето на АЕЦ " Белене ".
Припомняме, че по-рано стана ясно, че съветската „ Росатом “, френската компания „ Фраматом “ и американската „ Дженерал електрикс “ сплотяват силите си в консорциум и ще вземат участие с обща оферта в процедурата, оповестена от българското държавно управление и Националната електрическа компания, за строителството на АЕЦ „ Белене “.
Първо, площадката има лиценз и този лиценз не би трябвало да се удостоверява. Въпреки това е редно да се създадат нови опреснителни разбори за сеизмичната интензивност, разяснява Манчев.
Строителството на плана не може да бъде забавено. Трябва да уведомим Европейски Съюз, че преди години е имало един вложител, а през днешния ден имаме нов. Този вложител би трябвало да подаде заявление за антимонополни права пред европейската общественост. За да стартира да се строи нуклеарна централа, би трябвало да бъде утвърден техническият план, посочи Манчев. Той сподели, че за всичко това са нужни към 2 години и половина. Манчев смята, че ще има отпор във връзка с ренотификацията от страна на някои страни членки, като даде образец с Унгария.
Богомил Манчев акцентира, че планът е подкрепян политически и това улеснява значително структурата на " Белене ".

Експертът акцентира, че българската страна няма да дава гаранции за изкупуването на създадената нуклеарна сила. Този план би трябвало да работи на пазарни условия, а токът нито ще се усили, нито ще се понижи, стана ясно още от думите на Богомил Манчев.
Той изрази терзание, че чисто политически е огромна вероятността да няма подобен план, само че тогава се слага под въпрос съхраняването на оборудването, което се намира на площадката. Към момента съгласно Манчев по всички условия се съхранява оборудването, само че по-лошото е, че в случай че не  използваме реакторите, може да се наложи да ги нарежем, изрече прогноза специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР