Носителят на зелената фланелка за последните пет години Петер Саган

...
Носителят на зелената фланелка за последните пет години Петер Саган
Коментари Харесай

Петер Саган спечели осмата си етапна победа в "Тур дьо Франс"

Носителят на зелената фланелка за последните пет години Петер Саган завоюва третия стадий на " Тур дьо Франс ". Въпреки че кракът му се изхлузи от педала по време на финалния спринт, а по-късно трябваше да се бори със мощна крайна офанзива на Майкъл Матюс, състезателят на " Бора " победи в първата права в тазгодишната конкуренция, която финишира на територията на Франция.

Саган измина 212-километровата отдалеченост от Вервие до Лонви за 5.07:10 часа. 27-годишният словак записа своята осма етапна победа в " Тур дьо Франс ". Той става първият играч в историята, който в две следващи години печели стадий от тура като международен първенец.

" Искам на първо място да благодаря на тима. Днес не беше по никакъв начин елементарен ден с този срещуположен вятър и огромното напрежение в колоната. Освен това последната височина през днешния ден беше много тежка ", съобщи международният първенец за 2015 и 2016 година

Саган призна, че в заключителните метри на днешния стадий е позволил две неточности. Първата, тъй като прекомерно рано е тръгнал да прихваща Ричи Порт, който нападна 800 метра преди финала, и по-късно при изхлузването от педала.

" Въпреки това завоювах. Майкъл Матюс съвсем ме изпревари на края, само че съм доста удовлетворен, че съумях да остана пред него ", добави словакът, който пробва да завоюва зелената фланелка за шести следващ път и по този начин да изравни върха на германеца Ерик Цабел.

Днешната права беше доста подобаваща за качествата на Саган и той съумя да оправдае упованията макар проблемите в края. Преди финала имаше 1.6-километрова височина от трета категория - задоволително сложна, с цел да откаже чистите спринтьори от борбата за успеха, и задоволително къса, с цел да не бъдат забъркани водещите катерачи.

В началото на правата се откъсна група от шестима колоездачи, само че хълмистият профил и темпото в главната група им разреши да натрупат оптималната преднина от 4:05 минути. След едно от спусканията към тях се причислиха още трима състезатели.

Темпото на " Бора ", " Куикстеп " и " Сънуеб " обаче докара до бързо стопяване на разликата, а 10 километра преди финала беше застигнат и последният от откъсването - французинът Лилиан Калмежан.

В борбата за успеха бяха забъркани предстоящите кандидати, а макар компликациите Саган сподели страхотната си класа на подобен терен. Той съумя да остане пред Матюс ( " Сънуеб " ), а трети се класира ирландецът Дан Мартин от " Куикстеп ".

Победителят от първия стадий Герант Томас резервира жълтата фланелка на водач в надпреварата, а съотборникът му в " Скай " и трикратният победител в " Тур дьо Франс " Крис Фрум се придвижи до втората позиция с закъснение от 12 секунди.

Със същия пасив трети към този момент е Матюс, следван на една секунда от Саган на четири от норвежеца Едвал Боасон Хаген. Ричи Порт е 20-и на 47 секунди зад Томас, Найро Кинтана е 21-и с пасив от 48 секунди, а изоставането на Ромен Барде, Фабио Ару и Алберто Контадор е надлежно 51, 52 и 54 секунди.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР