Носителят на отличието Моят любим педиатър за миналата година д-р

...
Носителят на отличието Моят любим педиатър за миналата година д-р
Коментари Харесай

Педиатър събра на едно място всичко, което трябва да знаете за новия коронавирус

 Носителят на оценката " Моят обичан педиатър " за предходната година доктор Димитър Ковачев разгласява дълга и ненапълно успокоителна публикация за тези, които занапред се сблъскват с новия ковид. Ето какво поучава лекарят, като най-важното е да се резервира успокоение:

В няколко публикации от месец април се пробвах да дам своя принос в разгадаването на новостите към епидемиологичния вирус. Сега, седем месеца по-късно, отправям перото си известно към хората, които към момента не са боледували, в опит да ги улесня в дейностите и мислите им в напрегнатата конюнктура.

Новата болест протича като двусериен филм. През първата част болният е инфектиран с вирус и претърпява недоволствата от вирусна зараза главно ситуирана в горната част на дихателната система – нос, гърло, гласни връзки. Общите недоволства са температура, мощно главоболие, мощни болки в мускулите и костите, от време на време разстройство и гадене, изнемощялост. Тези недоволства са друго изразени – от незабележими до нетърпими. Първата серия на кино лентата трае най-много седем дни, като броим от началното гъделичкане в носа и гърлото или от началното чувство за липса на възторг. Два дни по-рано болният заразява близките, а пет дни преди този момент се е заразил. Когато изтекат седем дни от първите признаци, вирусната интензивност приключва.

Антигенните проби безупречно демонстрират позитивен резултат единствено в тези седем дни, след което нормално са отрицателни.

ПСР тестванията също са позитивни в тези седем дни, само че могат да " светнат “ и в други интервали.

За множеството хора с тези най-много седем дни завършва заболяването. Това са деца до 16 години, дами до 60 години, доста от останалите болни.

Кои инфектирани ще влязат във втората част на болестта? Кой би трябвало да внимава след седмия ден?

1. Всеки, който не е излекуван до седмия ден

2. Всички млади дами, които по време на бременността са имали прееклампсия или имат потвърдена тромбофилия

3. Мъже над 30 години

4. Плешиви мъже

5. Всички, които са с наднормено тегло

6. Всички възрастни хора

7. Повечето от болните, които са имали мощно разстройство през първите седем дни без децата

Силата на недоволствата от първата фаза не са индикатор за рискови пациенти.

Диабет, астма, онкозаболявания, автоимунни и други не са причина за влизане във фаза две, само че са причина, в случай че се влезе във фаза две, тя да протече по-тежко.

Сега за втората серия на кино лентата Ковид 19.

Това към този момент не е вирусна зараза. Това е инфекциозен развой на организма, реагиращ на събитията на първите седем дни, само че без наличие на вируси. Този развой обгръща вътрешната повърхнина на кръвоносните съдове, изключително дребните.

Такива възпаления, стеснения, запушени отчасти микрокръвоносни съдове се откриват в белия дроб и обменът на газове стартира да страда. Това към този момент е нова болест, ново разболяване, нов за науката развой. Той не е разгадан изцяло, само че в огромна степен знаем по какъв начин да му се противопоставим. Тази втора част е работа на лекарите.

Обърнете внимание! През първите седем дни никой не се е задушил и никой не се нуждае от болница. Трудно и комплицирано за лекуване е продължението след седмия ден.

Белият дроб е друго обиден при този втори подтик на заболяването. При доста от пациентите остават свободни огромни пространства от белия дроб и те не страдат от липса на О2. Такива умерено дишащи пациенти се лекуват в дома си. Всички в тази фаза обаче би трябвало да бъдат оценени от доктор и лекувани. Във втора фаза е всеки неоздравял до седмия ден, всеки, който на петия-шестия ден има мощно увеличени предвестници на кръвната картина /феритин, лактат дехидрогеназа, прокалцитонин, Д- димери/, всеки с висока температура, всеки, който се задъхва /не бъркайте болката в гръдната кост със задъхване/, всеки с присъщи облици на ЯМР или рентген.

Тази възпалителна част на болестта е обособена болест и има свои способи за лекуване – глюкокортикоиди, антикоагулация, плазма, антибиотици, средства, употребявани единствено от експерти. Влизането в тази по-сложна част от болестта не е присъда. Само в някои случаи се изисква болнично лекуване. Ниската оксигенация, изчислена с пулсов оксиметър, доста ниско кръвно налягане, доста тежко общо положение и психическа комплицираност изискват хоспитализация.

За протоколите за лекуване в първите седем дни съм писал към този момент. Написах тези редове, с цел да заостря вниманието към вярната оценка за етапа на заболяването и рисковите групи. Особено внимание сред шестия и десетия ден, като не се не помни, че първите седем дни може да са били незабележими.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР