Носителят на Нобеловата награда по физика за 2017 г. проф.

...
Носителят на Нобеловата награда по физика за 2017 г. проф.
Коментари Харесай

Нобеловият лауреат по физика за 2017 г. проф. Бари Бариш ще изнесе лекция в БАН

Носителят на Нобеловата премия по физика за 2017 година проф. Бари Бариш ще гостува в Българската академия на науките, заяви пресцентърът на Българска академия на науките.

Проф. Бариш ще изнесе лекция на тематика "Гравитационни талази: от детекторите до регистрирането им " в зала "Проф. Марин Дринов " на Българска академия на науките от 17.00 часа. Събитието се провежда от Института по физика на твърдото тяло на Българска академия на науките.

В лекцията проф. Бари Бариш ще приказва за провокациите при опита за разкриване на гравитационните талази и за техническите нововъведения, които разрешават потвърждаването на общоприетия в актуалната физика мироглед на Айнщайн за характера на гравитацията.

Проф. Бариш работи в Калифорнийския софтуерен институт /Caltech/ и е лекар по физика на високите сили. От 1997 година под неговото управление и с финансиране от Националния теоретичен фонд се реализира планът LIGO /Laser Interferometric Gravitational Observatory/, който е за създаване и стартиране в употреба на обсерватория за наблюдаване на гравитационни талази, употребявайки метода за лазерна интерферометрия. Лазерните интерферометри за опита са ситуирани в Ливингстън, в Лос Анджелис и в Ханфорд, Вашингтон. Днес планът LIGO е интернационален и сплотява над хиляда учени от повече от двадесет страни.

С създадените LIGO детектори за хващане на необикновено слаби сигнали и с усъвършенстването на методиката на 14 септември 2015 година са следени за първи път гравитационни талази, които са резултат от сливането на две "черни дупки ". Регистрираният в двете обсерватории сигнал е наименуван GW150914 и е първото доказателство за тяхното битие, предсказано още преди 100 години от Айнщайн в Общата доктрина на относителността. Откритието е оповестено на конференция на 11 февруари 2016 година През 2017 година Нобеловият комитет присъжда премията за физика на Райнер Вайс, Бари К. Бариш и Кип С. Торн, които "със своя възторг и увереност имат скъп принос за триумфа на LIGO ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР