Носителят на Нобелова награда за мир за 2021 г. и

...
Носителят на Нобелова награда за мир за 2021 г. и
Коментари Харесай

Руският нобелов лауреат Дмитрий Муратов продава медала си на търг в САЩ

Носителят на Нобелова премия за мир за 2021 година и основен редактор на вестник „ Новая газета " Дмитрий Муратов предлага своя Нобелов орден на търг, който ще се организира с поддръжката на аукционната къща „ Херитидж “, заяви вестник „ Новая газета “ в телеграм канала си, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

„ Днес, 1 юни, когато в Русия и Украйна се чества Денят на детето, аукционната къща HA.com стартира търг с поддръжката на аукционната къща „ Херитидж “, където основният редактор на „ Новая газета “ Дмитрий Муратов ще продаде своя Нобелов орден “, се споделя още в изказването.

Аукционът ще завърши на 20 юни с търг онлайн в медийния център на „ Ню Йорк Таймс “ в Манхатън. Всички събрани средства ще бъдат преведени в Международния фонд на УНИЦЕФ, допълват представители на изданието.

Началната цена за медала 6 250 $. През март Дмитрий Муратов разгласи желанието си да продаде на търг Нобеловия орден в помощ на украинските бежанци в телеграм канала на „ Новая газета “.

В изявление за ТАСС през октомври 2021 година той сподели още, че паричната награда от премията ще бъде разпределена във фондовете на „ Кръга на добротата “, „ Подари живот”, с който вестникът си сътрудничи от две десетилетия, домът за деца „ Къща с фар " и първия московски приют „ Вера ". Част от средствата са планувани и за премията за самостоятелни публицисти „ Камертон “ в памет на Анна Политковская, както и за Фонда за здравна помощ на медийните чиновници.

През октомври Нобеловият комитет разгласи, че Дмитрий Муратов и филипинската журналистка Мария Ресе получават премията за мир за „ напъните им да защитят свободата на словото, която е причина за народна власт и дълготраен мир “.

Нобеловите медали с профила на създателя на премията, които получиха 13 лауреати през 2021 година, са направени от 18 каратово злато и тежат 175 грама.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР