Носителят на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади е започнал

...
Носителят на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади е започнал
Коментари Харесай

Затвореният ирански лауреат на Нобелова награда за мир Мохамади започва гладна стачка

Носителят на Нобелова премия за мир Наргес Мохамади е почнал гладна стачка в своя ирански затвор в символ на митинг против рестриктивните мерки на медицинските грижи за нея и други пандизчии, защото както и задължението дамите да носят хиджаб в Иран, съгласно нейното семейство.

51-годишният деятел за правата на ветерани Мохамади, който сега е арестуван в пандиза Евин в иранската столица Техеран, беше почетен с Нобелова премия през октомври „ за битката й против потисничеството на дамите в Иран “.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Кой е носителят на Нобелова премия за мир Наргес Мохамади? „ Победата е близо “: Затворен ирански деятел печели Нобелова премия за мир Иран публицисти, наказани на затвор за каузи, свързани с митинги на Махса Амини завършек на списъка

„ Днес Наргес Мохамади, посредством известие от пандиза Евин, осведоми фамилията си, че е почнала гладна стачка преди няколко часа. Загрижени сме за физическото положение и здравето на Наргес Мохамади “, сподели фамилията й в изказване в понеделник.

В обява в X, известна преди като Twitter, нейното семейство сподели, че тя употребява единствено вода, захар и сол и е спряла да приема медикаментите си.

Мохамади отхвърля при каквито и да е условия да носи хиджаб, покривалото на главата, което е наложително за дамите на публични места от малко след ислямската гражданска война в Иран през 1979 година

Затворническите управляващи в отговор отхвърлиха да трансферират Мохамади, който страда от сърдечни и белодробни болести, в болница отвън Евин за лекуване.

Семейството й сподели, че тя има „ незабавна “ потребност от здравно лекуване отвън пандиза.

„ Наргес разгласи гладна стачка през днешния ден в символ на митинг против две неща: политиката на ислямската република за закъснение и занемаряване на медицинските грижи за болните затворници… [и] политиката на „ наложителен хиджаб “ за иранските дами, “ се споделя в изказването.

„ Ислямската република е виновна за всичко, което се случва с нашия обичан Наргес “, се прибавя в него. „ Мина цяла седмица, откогато отхвърлят да й дават здравната помощ, от която се нуждае. “

„ Морално недопустимо “

В мощно изказване в поддръжка на Мохамади, ръководителят на Норвежкия Нобелов комитет, Берит Райс-Андерсен, сподели, че органът е „ мощно угрижен “ за здравето на лауреата за 2023 година

„ Изискването затворничките да носят хиджаб, с цел да бъдат приети в болница, е нечовешко и морално недопустимо “, сподели тя.

„ Започването на гладна стачка от Наргес Мохамади показва сериозността на обстановката. Норвежкият Нобелов комитет приканва иранските управляващи да обезпечат на Наргес Мохамади и други затворнички здравна помощ, от която може да се нуждаят “, добави тя.

PEN International, група, насърчаваща свободата на изложение, в това време съобщи, че е „ съществено загрижена “ за Мохамади и „ държи иранските управляващи изцяло виновни за излагането на живота й на сериозен риск “.

„ Наргес Мохамади преди всичко не би трябвало да е в пандиза “, се прибавя в него, като се споделя, че Иран би трябвало „ неотложно “ да я освободи и „ незабавно да я трансферира в болница, с цел да получи здравно лекуване “.

„ Средства за принуда “

Арестувана за първи път преди 22 години, Мохамади е прекарала огромна част от последните две десетилетия в и отвън пандиза поради акцията си за правата на индивида в Иран.

Тя последно е била в пандиза от ноември 2021 година и не е виждала децата си, които в този момент се намират във Франция, от осем години.

Нобеловата премия на Мохамади пристигна след траялите месеци митинги в Иран, провокирани от гибелта през септември 2022 година в ареста на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана за хипотетично нарушение на строгите правила за облекло на Иран за дамите.

От пандиза Мохамади също изрази отвращение от това, което тя разказа като „ убийството “ на тийнейджърката Армита Джераванд, която получи пострадване на главата, до момента в който беше в метрото на Техеран без хиджаб.

Докато родителите на Джераванд се появиха в фрагменти на държавните медии, казвайки, че проблем с кръвното налягане, рухване или може би и двете са съдействали за пострадването на щерка им, деятели настояват, че тя може да е била бутната или атакувана от полицията за морал, тъй като не е носила кърпа, което беше изрично отречено от управляващите.

Тя умря през октомври след месец в кома.

Мохамади, в известие, изразяващо признателност за премията, което беше прочетено от щерка й и оповестено на уеб страницата на Нобеловата премия, разказва наложителния хиджаб като „ средство за надзор и принуда, наложено на обществото и върху което продължаването и оцеляването на този властнически набожен режим зависи ”.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР