Носителят на Нобелова награда за медицина проф. Филип Шарп от

...
Носителят на Нобелова награда за медицина проф. Филип Шарп от
Коментари Харесай

Колко близо сме до лечение на рак на панкреаса? Нобеловият лауреат проф. Шарп пред Dir.bg

Носителят на Нобелова премия за медицина проф. Филип Шарп от Съединени американски щати гостува у нас за присъединяване в конференцията " Архитектура и динамичност на генома " във Варна, проведена от Университета Райс (САЩ), Института по молекулярна биология, Българска академия на науките и спонсорирана от Националната научна фондация на Съединени американски щати и Фонд научни проучвания, България.

Проф. доктор Филип Алън Шарп е американски молекулярен биолог и генетик, съоткривател на РНК сплайсинга (б.р. - наставяне на гените), за което с Ричард Робъртс получават Нобелова премия за физиология и медицина през 1993 година Проф. Шарп е бил шеф на Центъра за проучване на рака към Масачузетския софтуерен институт (сега Институт за интегрирани ракови проучвания Кох); началник на Факултета по биология и по-късно шеф на института Макгавърн за проучвания на мозъка; съосновател и дълготраен член на управителните препоръки на трите биотехнологични компании: Biogen, Alnylam Pharmaceuticals, Magen Biosciences. У нас проф. Шарп взе участие в конференцията " Архитектура и динамичност на генома " и изнесе лекция в УМБАЛ " Александровска " на тематика: " РНК интерференцията и нейните медицински приложения ". Рядки и животозастрашаващи болести ще бъдат лекувани в Александорвска болница в София с терапия, учредена на изобретение на Нобеловия лауреат за 1993 година проф. Филип Шарп. Става въпрос за лекуването посредством медикамент, създаден по този начин, че съставни елементи в него да заглушават характерни гени, които са виновни за тези тежки диагнози. Ето какво показа професор Шарп за Dir.bg:

- Проф. Шарп, добре пристигнали в България. За първи път сте в нашата страна. Какви усещания имате към този момент?
- За първи път съм в България. Аз бях в София, след това във Варна и прекарах доста прелестно. България е доста средиземноморска, само че и по-европейска страна, доста забавна комбинация.

- Бих желал да ви задам няколко въпроса за вашата кариера и изследователска работа. Кои са най-вълнуващите развития в региона на генома?

- Най-вълнуващите развития в региона на генома са две. От клинична страна на въпроса ние стигаме до стадия, в който ще можем да предскажем генетични болести, с добра възможност да идентифицираме пациенти, които би трябвало да следим от близо и да се намесим превантивно. Това назовавам " прихващане " на болестта. От научна страна, мисля, че сме в средата на напълно началния етап на нещо, което ще бъде промяна - да гледаме на биологичните процеси като на фазови преходи и кондензати. Това ще ни заведе в света, където ще преглеждаме по какъв начин клетките минават през преходи посредством сигнали и неравновесни резултати и това ще ни докара до разглеждането на динамичността в биологията. Ние преглеждаме цялата молекулярна и клетъчна биология като стационарно, равновесно положение, само че клетката не е в равновесие. Не е банално да преглеждаме динамичността и ще отнеме десетилетия, само че е единствената вероятност, която е по-реалистична за това, което става в клетката.

 Професор Шарп по врема на конференцията във Варна
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР