Носителят на Нобелова награда за литература Мо Йен бе обявен

...
Носителят на Нобелова награда за литература Мо Йен бе обявен
Коментари Харесай

Първият китайски писател нобелов лауреат стана почетен сътрудник на колеж в Оксфорд

Носителят на Нобелова премия за литература Мо Йен бе разгласен за почетен помощник на колежа "Риджънтс " към Оксфордския университет като самопризнание за приноса му към китайската и международна литература.

Директорът на колежа Робърт Елис подари на китайския публицист роба и шапка по време на церемонията. Двамата дружно откриха нов интернационален център за писатели наименуван Мо Йен. Първа покана за работа в него получиха китайските създатели Су Тун и Ю Хуа, осведоми радио "Китай ".

Писателят Мо Йен стана прочут със своите фантастични и хуманистични романи. Той е професор в Пекинския педагогичен университет, с който колежа "Риджънтс " е в тясно съдействие. По време на благодарственото си слово писателят показа за мощната си обич към литературата, зародила още в ранна детска възраст. Мо Йен акцентира, че в креативната си активност е мощно повлиян от Уилям Шекспир. Бъдещите проекти на китайския публицист са свързани с писането на театрални пиеси.

Целта на новосъздадения интернационален център за писатели е да ускори съдействието и персоналния продан сред Китай и Англия в региона на литературата и да подтиква развиването на младите писатели. "За нас е огромна чест да си сътрудничим с него и се надяваме и той да завоюва от работата с нашия лицей ", съобщи шефът на колежа Робърт Елис.

Роденият през 1955 година в източната китайска провинция Шандун създател Мо Йен е първият китайски публицист, получил Нобелова премия за литература. Негов портрет бе прибавен към тези на останалите почетни сътрудници в лекционната зала на колежа "Риджънтс ". Професор Мо Йен бе почетен през 2014 година с почетното звание "Доктор хонорис идея " на Софийския университет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР