Носителят на Нобелова награда за икономика от 2001 г. проф.

...
Носителят на Нобелова награда за икономика от 2001 г. проф.
Коментари Харесай

Джоузеф Стиглиц – Топикономистът

Носителят на Нобелова премия за стопанска система от 2001 година проф. Джоузеф Стиглиц става консултант на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тази вест пристигна преди три дни след среща на двамата в Гърция. Те разискали алената „ Визия за България “, която ще бъде оповестена на 21 юли. Стиглиц е един от най-известните леви икономисти в света, притежател е с изключение на на Нобел и на още десетки влиятелни награди.

Стиглиц няма потребност да бъде представян. Знаят го всички уважаващи себе си икономисти, даже и тези, които не одобряват неговите възгледи за по-голяма роля на страната в регулацията на пазарите. Няколко генерации студенти са негови ученици, канят го и го цитират по целия свят.

Предлагаме на читателите на „ Труд “ негови изявления през годините по разнообразни световни стопански проблеми.

„ Световната икономическа рецесия е настъпила заради това, че Съединени американски щати са провеждали доста неприятна финансова политика. Поради отрицателните резултати на глобализацията от Съединени американски щати рецесията се популяризира и върху останалата част на света. Възможно е Европа да бъде изправена пред доста по-голям стопански провал от този в Съединени американски щати, като най-големи ще бъдат вредите за страните от Източна и Югоизточна Европа, които са директно подвластни от развитите страни в Европа. Политиката за поправяне на инфлацията е неправилна, не се обръща задоволително внимание на други фактори, влияещи на финансовата непоклатимост, като да вземем за пример рисковите финансови артикули “ (Белград, 2008 г.)

„ Тайно се финансират политически партии в доста страни – освен посредством офшорни зони, само че и в легални финансови центрове в Европейски Съюз.

Незаконни спонсорства на политически акции се канализират посредством секрети офшорни и от време на време локални финансови центрове. Данъчните убежища не са единствено офшорни. Има ги и в Европа и в Съединени американски щати. Те дават инфраструктурата, посредством която се предава финансиране, обвързвано с спор на ползи или политически акции. Финансовите убежища са тъмната страна на глобализацията. Те са една от аргументите глобализацията да не работи. Когато хората виждат тази тъмна страна, те още повече се разочароват. Затова се надявам на по-добри резултати в битката с укриването на налози, изключително в Европа “ (Брюксел, 2016 г.)

Тогава Стиглиц бе изслушан от анкетната комисия в Европарламента за подозренията в укриване на налози, разкрито от така наречен „ Досиета от Панама “. Той беше член на проверяваща група, назначена от държавното управление на Панама, само че подаде оставка, откакто управляващите отхвърлиха публикуването на експертния му отчет:

През 2016 година нашето издателство „ Изток-Запад “ пусна книгата на Стиглиц „ Еврото “, с подзаглавие „ Как една обща валута заплашва бъдещето на Европа “. В нея Джоузеф Стиглиц проучва аргументите за финансовата рецесия на Стария континент, влизайки в неприсъствен спор със бранителите на строгите икономии. Той предлага редица ограничения, които могат да спасят освен континента, само че и света от по-нататъшно поражение.

„ Приветствано от архитектите си като лост, който ще сплоти Европа и ще спомогне за благоденствието на нациите, еврото в реалност направи тъкмо противоположното “, е изводът на икономиста. Според него рецесиите са разкрили минусите му, а стагнацията на европейската стопанска система и мрачните изгледи пред нея са директен резултат от фундаменталните проблеми, свързани с потреблението на една обща валута от разнородна група страни.

Еврото е сбъркано по рождение, уверен е Стиглиц, защото икономическата интеграция изпреварва политическата. Настоящата конструкция, счита той, по-скоро предизвиква раздалечаването, в сравнение с доближаването на страните. Въпросът тогава е: може ли да бъде избавено еврото?

Нобеловият лауреат обрисува три вероятни направления: фундаментални промени в структурата на еврозоната и политиките, налагани на страните членки; добре проведен завършек на опита с единната валута – или една смела нова система, наречена „ гъвкаво евро “…

Стиглиц разяснява и феномена биткойн. Това е балон, само че е сполучлив, единствено тъй като разрешава да бъде заобиколен или избегнат контролът на регулаторите. Икономистът е уверен, че рано или късно биткойнът „ би трябвало да бъде разгласен за противозаконен “, тъй като той няма никакви потребни за обществото функционалности.

„ Биткойнът набра доста огромна известност с помощта на опцията да се заобикалят законите “, акцентира икономистът.

Криптовалутата е балон, който ще даде на хората доста вълнуващи моменти, до момента в който курсът се повишава, само че по-късно ще падне доста бързо и доста мощно. Стиглиц счита, че сега има повече от 100 хедж фондове, фокусирани върху криптовалутите, и обичайните оператори за търговия започнаха да вършат проекти за пускане на продажби на фючърси с криптовалути.

Стиглиц признава, че като цяло поддържа софтуерните нововъведения в региона на финансите, само че в това време цифровите пари би трябвало да се управляват от държавното управление на страните, които ги издават.

Съветва Клинтън и Първанов


Стиглиц е роден в Гери, щата Индиана, Съединени американски щати. От 1960 до 1963 година учи в колежа Амхърст, след което продължава образованието си в Масачузетския софтуерен институт. От 1965 до 1966 година той учи и в Кеймбридж. В идващите години преподава в Масачузетския софтуерен институт, Йейл, Принстън (1979-1988) и Станфорд (1988-2001). От 2001 година преподава в Колумбийския университет.

Стиглиц работи в администрацията на Бил Клинтън като ръководител на Съвета на стопански съветници сред 1995 и 1997 година В Световната банка е вицепрезидент и основен икономист в интервала 1997-2000 година Бил е стопански консултант на президента Георги Първанов (2002-2006), а от 2010 година е консултант на гръцкото държавно управление.

Почетен лекар на Университета за международно и национално стопанство в София (2002)

За него


Промени вижданията ни за света


Стиглиц е брилянтен разсъдък, популярен събеседник и един от тези, които трансформираха възгледите ни за света към по-добро. Неговите стопански теории отлежават и се облагородяват с времето. Той ни дава едно по-добро виждане за стопанската система, най-много със схващането си, че пазарът не е всичко.

Гордън Браун, някогашен министър председател на Англия, сп. „ Тайм “, 2011 година


Липсва му пристрастеността на просветител


Стиглиц бе и евентуално към момента е бележит теоретик на стопанската система. Но той написа огромни, незадоволително подплатени с обстоятелства книги. Заслужава хвалба, че те са адресирани към необятната публика за показване на икономическите тактики, които биха довели до възстановяване на света и превръщането му в по-добро място за живеене. Особено за бедните и да ги накара да работят. Но му липсва красноречието, настойчивостта и пристрастеността на проповедника., а на моменти и му липсва научната аргументация.

Робърт Скиделски, „ Ню Йорк ревю ъф букс “, април 2008 година


Държавата да контролира пазара


Ние от дълго време настояваме страната да не оставя всичко на свободния пазар, а да резервира своята регулаторна функционалност в основни браншове. Радвам се, че един от най-големите икономисти в света, притежател на Нобелова премия за стопанска система, счита, че, с цел да работят пазарите по този начин, както се чака, би трябвало да има уместно контролиране от страна на страната.

Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР