Носителят на наградата Златната топка за най-добър футболист на Европа

...
Носителят на наградата Златната топка за най-добър футболист на Европа
Коментари Харесай

Футболна звезда стана президент на Либерия

Носителят на премията " Златната топка " за най-хубав футболист на Европа през 1995 година - Джордж Уеа, бе определен за президент на Либерия. Изборите се състояха във вторник. Според интернационалните наблюдаващи гласуването е минало безпрепятствено, без значение от късното му начало в някои окръзи. За вота са се регистрилали над 2.1 млн. души, които са предпочели 51-годишния Уеа пред другия оснавен претендент - сегашния вицепрезидент на Либерия Джозеф Боакаи.

На президентския пост някогашният футболист ще смени Нобеловата лауреатка за мир през 2011 година Елън Джонсън Сърлийф, която изкара два 6-годишни мандата. През 2005 година Джордж Уеа отново се кандидатира за президент, само че тогава остана втори в гласуването, след Сърлийф.

Професионалната футболна кариера на Уеа бе в интервала 1985-2003 година Той игра за " Монако ", ПСЖ, " Олимпик " (Марсилия), " Челси ", " Манчестър Сити " и " милан ". Либериецът стана единствения лауреат на " Златната топка ", чийто народен тим в никакъв случай не е играл на международно състезание. Той е бил първенец на Франция и Италия (два пъти), печелил е три пъти Купата на Франция и един път на Англия. Беше най-хубав състезател в света в класацията на ФИФА за 1995 година и три пъте и езбиран за футболист №1 на Африка.
След привършване на футболната си кариера Джордж Уеа се впусна в филантропична и политическа активност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР