Носителят на Купата на България - Левски отброява дните до

...
Носителят на Купата на България - Левски отброява дните до
Коментари Харесай

Анте Блажевич - хърватският питбул, който ще хапе за Левски

Носителят на Купата на България - Левски отброява дните до началото на своята лятна подготовка. На 4 юни Станимир Стоилов ще изведе футболистите, които имат за цел да изнесат още по-силен сезон от предходния. Целите стават все по-големи, а от " Герена " не крият афинитета си към спечелването на купата и положително показване в Лига на конференциите. За да се случи това, столичният гранд се нуждае от повече дълбочина в своя състав. Налице са и първите две летни попълнения.
 Херо: Чудесата в Левски бяха до тук, време е за класа
Херо: Чудесата в Левски бяха до тук, време е за класа

" Мъри го болят очите от гледане на видеа "

И до момента в който Ивелин Попов няма потребност от показване, то надалеч по-любопитна е обстановката с Анте Блажевич. Новият хърватин е на 26 години и ще би трябвало да размени напускащия след края на юни Драган Михайлович. А по какъв начин се е развил футболният му път до този миг и има ли нужните качества, с цел да се трансформира в идната трансферна находка на Стоилов, прочетете в редовете по-долу:
 Снимка 575869
Източник:

Анте Блажевич е роден на 5 май, 1996 година в крайбрежния хърватски град Сплит. Едва на месец е, когато националният отбор на страната му дебютира на Евро 1996 и впечатлява с изключителната класа в своите редици. " Шахматистите " стигат до четвъртфиналите, а две лета по-късно Давор Шукер и компания изумяват света, достигайки до полуфиналите на Мондиал 1998. Цялата тази позитивна " полуда " обхванала балканската страна, неизбежно кара дребния Анте да има единствено една фантазия - превръщането му в професионален футболист.

На 10 години Анте минава в юношеските обединения на Омладинац (Вранич), където тренира до 2008 година, с няколкомесечно спиране за престой в Кащел Сучурац. Макар и в по-скромни отбори, Блажевич хваща окото на скаутите и е поканен да продължи кариерното си израстване в Хайдук (Сплит).
 Таванът на заплатите спъва селекцията на Левски
Таванът на заплатите спъва селекцията на Левски

" Трудно е при тези условия ", настояват осведомени

Следващите шест години в школата на хърватския исполин са фундаментални за построяването му като футболист. Благодарение на положителните си игри в Хайдук, той се трансформира в национал на страната, записвайки мачове за всички младежки обединения. Между 2010-2014 година играе за U14, U15, U17, U18 и U19, където е съотборник с играчи като Доминик Ливакович, Тим Йедвай, Марио Пашалич и Марко Пяца.

Благодарение на борбената си игра и по двата фланга на отбраната, Блажевич получава ранен късмет да се потвърди на Запад и подписва с белгийския Остенде през 2014. Подписва за три години, a едвам след седем месеца пробива и за мъжкия отбор, където дебютира против не какъв да е, а Андерлехт. Появява се на терена в 82-ата минута, а по-късно записва още пет мача за главния отбор.

Макар и да натрупа скъп опит в чужбина, Блажевич усеща, че след края на престоя си във групировката до 21 години, надали ще получи действителен късмет за пробив в Остенде. Това го кара да предприеме малко опасен ход, връщайки се в Хърватия, с цел да играе за третовидизионния Юнак Синя. След 17 мача и 2 асистенции, Блажевич още веднъж намира вид да излезе в чужбина, подписвайки тогава в немската Регионал Лига Север - Хилдесхайм. Това се явява четвъртото равнище на немската футболна подчиненост.
 Ясна е програмата за летния лагер на Левски
Ясна е програмата за летния лагер на Левски

" Сините " ще изиграят четири контроли

Веднага се утвърждава в състава от Долна Саксония, като част от съотборниците му даже стартират да го назовават с прякора " хърватския питбул ". Тимът е с много положителни финанси и дори си разрешава предварителен лагер на остров Майорка. Блажевич предстоящо се трансформира в закрепостен титуляр, като за 17 мача отбелязва 2 гола и подава за още един. Записва общо 1391 игрови минути, което до неотдавна беше и неговият персонален връх... За жал Хилдесхайм отпада през акция 2017/18, което принуждава Блажевич да търси друго развиване на своята кариера.

Намира го в словенската втора дивизия, където подписва с Брежице 1919. И там обаче задачите не са доста високи, като главната борба е тази за спасението. След единствено 12 мача, още по време на зимната пауза през 2019-а, идва оферта от босненския Челик, която няма по какъв начин да откаже. За първи път от години бранителят още веднъж играе на най-високо равнище.

Хърватинът несъмнено се откроява измежду останалите си съотборници, като това води до разумния му трансфер в гранда Железничар през юни 2020 година. Тогава Блажевич подписва с клуба от Сараево като свободен сътрудник. С него той дебютира и в квалификациите за Лига Европа. Още в първия прелиминарен кръг босненците се изправят против Макаби Хайфа, само че губят с 1:3, а Блажевич престоява на терена през всичките 90 минути.

Следват два сезона за бранителя, през които той е закрепостен титуляр макар честите треньорски смени в тима. Черпи задоволително опит от експертите Амар Осим, Блаж Слишкович, Томислав Ивкович и Едис Мулалич. 40 мача за Железничар се оказват задоволителни за Анте, който отхвърля да подпише нов договор и по към този момент изпитаната скица минава като свободен сътрудник, този път в Левски.

ТОПСПОРТ има информация, че за идването му на " Герена " значима роля има и Игор Томашич. Бившият бранител на " сините " е в отлични връзки със Станимир Стоилов и постоянно го осведоми, когато първокласен футболист от този район му направи усещане.

Номинално Анте Блажевич е десен бек, който при потребност може да се озове и от другата страна на " синята " защита. Хърватинът пасва идеално в тактиката на Стоилов, тъй като може да бъде извънредно потребен при скица 3-5-2. Самочувствие да оперира по цялото крило му дава фактът, че в много срещи му се е налагало да играе и като дясно крило. На тази позиция даже има гол в Германия за Хилдесхайм, при триумфа с 3:0 против Алтона 93.
 Синът на Гунди: Явно татко ми към момента е главният дразнител на почитателите на ЦСКА
Синът на Гунди: Явно татко ми към момента е главният дразнител на почитателите на ЦСКА

" Винаги съм подготвен да оказвам помощ на Левски "

Още в изявлението си за клубната телевизия на Левски обаче загатна, че обича повече позицията си в отбрана. Експериментите с Блажевич обаче не стопират дотук, тъй като в Регионаллигата има девет дуела и като централен нападател. Всички те са без гол или асистенция, което подсказва, че този опит не е бил от най-успешните.

С напускането на Драган Михайлович, Анте ще е със статута на корав титуляр в Левски. Бонус за него е, че има задоволително насъбрана игрова процедура от миналата акция и няма да му се постанова най-малко физически да наваксва по отношение на останалите. До този миг статистиката му за картони е надалеч по-скромна от тази на Михайлович, което приказва за неговата по-голяма улегналост по време на дуелите. Конкурент за неговата позиция се обрисува да бъде Патрик-Габриел Галчев, който очевидно би трябвало да поработи още преди да се трансформира в предпочитан вид за Мъри.

В персоналния си живот Блажевич може да се похвали с дългогодишна връзка. Нещо рядко срещано за всекидневието на млад футболист. От 2013 година той е дружно с наборката си Дорис Ковачевич, която следствие се трансформира и в известен фитнес модел из обществените мрежи. Освен това работи и като съветник по здравословното хранене.
 Не очаквайте чудеса от Билал Бари, при Мъри няма изявени тарани
Не очаквайте чудеса от Билал Бари, при Мъри няма изявени тарани

При Станимир Стоилов всеки един футболист е в подготвеност да реши мача

Блажевич има куче от породата Английски Булдог, което сигурно ще се запознае и с част от множеството му улични събратя из столичните квартали.

Анте е хърватин №4 в Левски след Игор Томашич, Горан Блажевич и Звонимир Микулич. Сънародниците му не разочароваха с изявите си на " Герена ". Предстои да разберем дали сходна безрезервност и качество ще забележим от Питбула, който към този момент е подготвен да " хапе " в името на Левски.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР