Носителят на Грами Юрий Башмет ще свири със Софийската филхармония

...
Носителят на Грами Юрий Башмет ще свири със Софийската филхармония
Коментари Харесай

Руският виолист Юрий Башмет ще свири със Софийската филхармония


Носителят на " Грами " Юрий Башмет ще свири със Софийската филхармония под диригентската палка на Найден Тодоров в концерт от програмата на Европейския музикален фестивал 2018.

Виртуозът на виолата ще гостува у нас на 17 май в зала " България ", а началният час на събитието е 19 часа.

Башмет ще бъде солист във вокално-инструменталната комбинация " Стикс " за виола, хор и оркестър, основана особено за него от грузинския композитор Гия Канчели. В осъществяването ще взе участие и Националният филхармоничен хор " Светослав Обретенов ", управителен от Славил Димитров.

В програмата на събитието от поредицата " Руски приказки " е включена също Симфония №5 от П. И. Чайковски, която ще прозвучи във втората част на концерта.

Юрий Башмет е роден през 1953 година в Ростов на Дон. Той е приет като персона с неоспорим принос към международната музика. Успява да наложи виолата като известен солов инструмент с помощта на неповторимия си гений и артистично наличие.

Възпитаник на Московската консерватория виолистът е работил с най-известните композитори на нашето време и е осъществил над 50 министър председатели на особено написани за него произведения от Алфред Шнитке, Пол Рудърс, София Губайдулина, Марк Антъни Търнидж, Александър Раскатов, Джон Тавънър, Гия Канчели, както и редактирания за него и Гидон Кремер Двоен концерт за цигулка и виола от Бритън.

Името на Башмет се свързва с първите в света рецитали за виола в някои от най-известните концертни зали по света – " Карнеги хол ", " Концертгебау ", " Барбикан ", залата на Берлинската филхармония, " Ла Скала ", Голямата зала на Московската консерватория и Голямата зала на Петербургската филхармония.

Музикантът си сътрудничи с най-големите диригенти и оркестри от нашето съвремие, взе участие постоянно в влиятелни интернационалните фестивали.

През 1992 година Юрий Башмет основава отбор " Московски солисти ". През 2002 година става основен диригент и артистичен шеф на Държавния симфоничен оркестър " Нова Русия ", с който прави серия концерти в редица градове по света.

Има голям брой осъществени записи и е извънреден актьор на Deutsche Grammophon.

Прочутият виолист има седем номинации за " Грами ", а през 2007 година става и притежател на влиятелната премия за записи на произведения от Игор Стравински и Сергей Прокофиев.

Местата за гостуването на Башмет са изчерпани, само че заради големия интерес уредниците пускат спомагателни билети, които могат да се купят единствено от касата Софийската филхармония в зала " България ", оповестиха от там.

Европейски музикален фестивал 2018 е част от Календара на културните събития на Столичната община за тази година, а съорганизатор е Министерството на културата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР