Носителят на голямата награда от Карлови Вари на Кристина Грозева

...
Носителят на голямата награда от Карлови Вари на Кристина Грозева
Коментари Харесай

„Бащата“ тръгва по кината в цялата страна от 3-ти април

Носителят на огромната премия от Карлови Вари на Кристина Грозева и Петър Вълчанов се среща с българската аудитория

Дългоочакваният в България филм „ Бащата " на креативния тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов потегля по кината в цялата страна от 3-ти април. В центъра на историята стои едно телефонно позвъняване от Отвъдното, което кара опечаления вдовец и художник-дисидент Васил (Иван Савов) да потърси помощта на известен екстрасенс с вярата да откри контакт с неотдавна умрялата си брачна половинка Валя и да научи какво, „ аджеба ", желае да му каже тя, и за какво звъни не на него, а на съседката. Синът му Павел (Иван Бърнев), твърдо стъпил на земята човек, се вижда заставен да зареже всичките си отговорности, с цел да опази нестабилния си баща от пакости. Редица нелепи обстановки ще преведат двамата през сложния път на стоплянето на едни като че ли поначало изстинали връзки. „ Това е едно премеждие на татко и наследник, което ще ви накара да се засмеете, само че и да се замислите ", споделят създателите, почерпили сюжета, колкото и да е необичайно, от свое персонално прекарване.

През 2019 „ Бащата " завоюва едно от най-високите оценки в историята на българското кино - „ Кристален глобус " за най-хубав филм на Международния кино фестивал Карлови Вари, един от най-престижните кино конгреси в света. В последвалата си фестивална кариера филмът обра редица призове, измежду които премиите на публиката в Триест, Италия, и Сахалин, Русия, и премиите на рецензията и младежкото жури в Арас, Франция. Журито на фестивала на българското кино „ Златна роза " пък удостои „ Бащата " с награди за най-хубав филм, най-хубав сюжет и най-хубава мъжка роля, споделена сред Иван Бърнев и Иван Савов. Към момента филмът е продаден за киноразпространение в над 10 страни.

Предишните два кино лентата на Грозева и Вълчанов - „ Урок " (2014) и „ Слава " (2016) - завоюваха освен десетки награди на доста интернационалните кинофестивали, само че и благосклонностите на българските и задгранични фенове, които имаха опция да ги видят на всички места по света. Международния бокс офис на " Слава " доближава над 90 000 фенове.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР