Носителят на голямата награда Джон Атанасов тази година е Васил

...
Носителят на голямата награда Джон Атанасов тази година е Васил
Коментари Харесай

Васил Денчев е носителят на голямата награда Джон Атанасов

Носителят на огромната премия " Джон Атанасов " тази година е Васил Денчев - лекар по компютърни науки. Държавният глава Румен Радев връчи 15-те президентски оценки „ Джон Атанасов " на млади български учени в региона на компютърните науки в четири категории. Отличието се присъжда за изключителни достижения в региона на компютърните науки в народен и международен мащаб на българи до 35 години, без значение къде развиват научната си и изследователска активност.

 © Минко Чернев / Българска телеграфна агенция
Васил Денчев от 15 години живее в Съединени американски щати, там продължава образованието си, откакто приключва Техникума по механотехника във Враца. Научните му ползи и професионалният път са свързани с квантовата информатика. В момента е основен проектант на квантов програмен продукт в Гугъл. Последният план, по който работи, е детектор за намигвания. На специфични очила се инсталира устройство, което може да разпознава жестове на потребителя.
Васил Денчев, лекар по компютърни науки: Това, което направихме с нашите квантови логаритми, беше това устройство да може автоматизирано да разпознава жест като мигане, с цел да може да се направи фотография автоматизирано, единствено с мигане.
Сега се прибира при околните си веднъж годишно, само че фантазията му е един ден трайно да се върне в България. Убеден е, че доста надарени българи по света мислят като него.

Васил Денчев - доктор по компютърни науки, основен проектант на квантов програмен продукт в Гугъл: Моята фантазия е един ден всички ние да се върнем в България и да работим за България и за светлото бъдеще на всички наши сънародници.  © Минко Чернев / Българска телеграфна агенция
Президентът Румен Радев поздрави всички наградени и техните преподаватели. Подчерта, че IT секторът е най-бързо развиващият се в стопанската система ни. В последните години растежът на приходите от тази сфера е 250%.
Румен Радев - президент на Република България: В този бранш към този момент имаме над 41 000 души в България, от които над 90% са под 35 години. Това е посвещение на младежите, което ще дърпа България напред и ни обрича на напредък, който всички ние по този начин мощно чакаме.
Освен огромната премия, президентът връчи грамоти на името на " бащата на компютъра " и на други изявени млади гении.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР