Носителят на две награди “Оскар и една от най-големите филмови

...
Носителят на две награди “Оскар и една от най-големите филмови
Коментари Харесай

Том Ханкс – Форест Гъмп прописа

Носителят на две награди “Оскар ” и една от най-големите кино звезди на всички времена Том Ханкс направи първи стъпки в литературата. Актьорът, прочул се по целия свят с функциите си във “Форест Гъмп ”, “Спасяването на Редник Райън ”, “Корабокрушенецът ” и “Голям ”, пусна на пазара алманах със 17 описа. Наскоро книгата излезе и на български със заглавие “Рядък модел ”. “Ню Йорк Таймс ” поласка Ханкс с позитивно ревю и ярката оценка: “Първокачествена прозаичност ”.

Според някои критици “Рядък модел ” е доказателство, че геният на Том Ханкс като повествовател се равнява на актьорския. От посвещението в сборника излиза наяве, че насърчението за писане е пристигнало от Нора Ефрон, с която той си сътрудничи в сантименталната комедия от 1993 година “Безсъници в Сиатъл ”. Обединяваща нишка в сборника са пишещите машини. Ханкс е буен колекционер и има над 150, само че не е написал разказите си на тях. “При все огромното многообразие от тематики и герои, общото е възприятието за комизъм, носталгия по простотата в живота – освен във връзка с предметите на бита, само че и на откровените, ясни връзки сред хората. Очарователната атмосфера, която обгръща читателя във всеки роман, едва ли може да се припише на шанса на начинаещия. Тя е плод на един доста образован и бдителен разум, на сърдечна, открита и сензитивна душа. ”, се споделя още в професионалните среди за литературната случка на мегазвездата.

В Бълария Ханкс е известен и като “българският шурей ”. Преди две години той даже бе сниман да развява дребен български байрак, подарен му от почитател, до момента в който дефилираше без брачната половинка си с български корени Рита Уилсън на премиера в Лондон. Ханкс вкара в приложимост наученото от своята жена в един от филмите, които направи със Стивън Спилбърг преди към десетина години – “Терминалът ”. Там Том играеше жител на измислена дребна република, попаднал в бюрократичен капан на американски терминал и заставен да живее несигурно време там. В измисления език на измислената страна бяха инкорпорирани няколко български думи, които Ханкс произнесе със своя добре прочут комично-драматичен фасон. Най-запомнящ се бе моментът, в който ядосаният персонаж на Ханкс отронва родната класика “Мамка му! ”.

Том и брачната половинка му Рита Уилсън са най-стабилната и просперираща холивудска двойка през днешния ден. Бащата на Рита се споделя Хасан Халилов Ибрахимов (1920- 2010), роден в гръцко село, който се мести със фамилията си в България в края на 20-те. След Втората международна война Ибрахимов емигрира в Съединени американски щати, където се дами за гъркинята Дороти. Когато става американски жител през 1960 година, Ибрахимов, който е приел православието на сватбата си, сменя и името си на Алън Уилсън, приемайки за фамилия наименованието на улицата, на която живее фамилията му – “Удроу Уилсън ”. Класическа история за търсенето и постигането на американската фантазия.

А Том Ханкс се ражда в златния щат Калифорния преди 62 години в фамилията на здравна работничка и готвач. В жилите му тече британска, немска и португалска кръв. За разлика от доста огромни звезди той се оформя като артист с капацитет относително късно, а в колежанските си години даже не може да си уреди дребни функции в локалните пиеси, няма необикновен опит и не се употребява с репутацията на известен юноша.

През 80-те Ханкс въпреки всичко реализира триумф с функциите си в няколко комедии и по всичко проличава, че ще бъде един от тези занимателни американски артисти, които развличат публиката с лежерен комизъм. През 90-те обаче кариерата му подхваща коренен завой, а Ханкс става най-могъщият трагичен артист на десетилетието. Печели два поредни “Оскара ” – за основна мъжка роля с гей драмата “Филаделфия ” през 1993-та и с шедьовъра и културен феномен “Форест Гъмп ” от 1994-та. Вторият филм се трансформира в величествен триумф, а Ханкс става най-разпознаваемото холивудско лице. Ролята на леко умствено изостаналия наивник Форест, който минава през американската история от втората половина на XX век и след серия от иронични случайности се трансформира в магнат и ентусиазъм за милиони, не оставя никакви подозрения за монументалния гений и несрещаната до момента харизма на мистър Ханкс. След “Форест Гъмп ” той влиза в мощна серия от финансово и критически сполучливи филми като “Аполо 13 ”, “Спасяването на Редник Райън ”, “Зелената миля ”.

Том Ханкс е в Топ 5 на най-доходоносните звезди на планетата. Филмите с негово присъединяване са инкасирали общо над 4,3 милиарда $ в Съединени американски щати и към 8,5 милиарда $ световно.

Завръща се в “Играта на играчките 4 ”


Догодина Ханкс се завръща “Играта на играчките 4 ”. Той още веднъж дава своя глас на обичания от фамилните аудитории по целия свят каубой Уди. А в последните години Ханкс на няколко пъти изигра различен облик – този на професора символист от Харвард Робърт Лангдън, който най-вече обича да се потапя в антични мистерии и конспирации с набожен нюанс. След финансовия триумф на “Шифърът на Леонардо ” и “Ангели и демони ” фамозният режисьор Рон Хауърд ( ”Аполо 13 ”, “Красив разум ”) и мегазвездата се сплотиха, с цел да екранизират другия огромен бестселър на Дан Браун – “Ад ”, излизал и в България.

За него


Мечтата на всеки режисьор


Щастлив съм, че другарството ми с Том продължава толкоз дълго време и по този начин плодотворно. Той е фантазията на всеки режисьор. Нашето съдействие въобще не се усеща като работа. Вече толкоз години вършим филми и телевизионни планове дружно и значително техният триумф се дължи на него. Том е един от тези артисти, които всмукват цялото зрителско внимание още с първото си влизане в кадър. Той не е артист вид мачо като Пачино, Де Ниро или Джак Никълсън, само че е водещо наличие с магнетично лъчение и несъмнено, величествен гений да играе както елементарен човек, по този начин и ярка персона.

Стивън Спилбълг, режисьор и продуцент


Хуманист, който прави света по-добър


Всички знаят, че Том Ханкс е един от най-качествените американски артисти на своето потомство. Освен това той е и извънреден хуманист, който прави света по-добър. Дарил е толкоз средства за благородни дела и непрекъснато е зает по разнородни обществени начинания. Щедри, скромни и интелигентни хора като него не се срещат толкоз постоянно, сигурно той е необичаен образец в екосистемата на на Холивуд. Докато снимахме “Вестникът на властта ” нашето другарство беше чисто наслаждение.

Мерил Стрийп, актриса


Сътвори достоверна американска легенда с функциите си


Едно от най-качествените ми прекарвания в специалността бе, когато с Том участвахме дружно в епичната историческа проверка “Форест Гъмп ” под режисурата на огромния занаятчия Робърт Земекис. Напълно справедливо завоюва премията “Оскар ” за основна мъжка роля. Том потъва в персонажа изцяло, методите му са безупречни. Малко хора са по-отдадени на функциите от него, макар че в профил наподобява толкоз елементарно. Той безспорно сътвори достоверна американска легенда с функциите си, изключително тази във “Форест Гъмп ”. Ще се веселя скоро отново да работим дружно.

Гари Синийз, артист, режисьор и продуцент
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР