Носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г., полякинята

...
Носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г., полякинята
Коментари Харесай

Новата нобелистка за литература призова поляците да гласуват в неделя за промяна в курса

Носителката на Нобелова премия за литература за 2018 година, полякинята Олга Токарчук, прикани сънародниците си да гласоподават на парламентарните избори в неделя за демокрацията и за смяна на политически курс в страната, съобщи Асошиейтед прес.

На среща с читатели и публицисти в Германия, единствено часове откакто бе оповестена за лауреат, писателката бе запитана дали желае да се обърне към някого. И тя отговори на британски: " Бих желала да кажа на моите другари, на хората в Полша; дано гласуваме вярно за народна власт ". Тя изясни, че парламентарните избори могат да трансформират бъдещето на Полша.

Токарчук е корав съперник на държавното управление на консервативната партия " Право и правдивост " (ПиС), отбелязва АП.

Според социологическо проучване, представено от Ройтерс, ПиС и съдружниците ѝ ще вземат в неделя 40 на 100 от гласовете, до момента в който основната опозиционна мощ - " Гражданската коалиция " - ще завоюва единствено 26 на 100. " Левицата " ще получи 12 % от вота, а обединяването на Полската селска партия с блока " Кукиз 14 " и крайнодясната " Конфедерация " - по 7 %.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР