Носителката на Нобелова награда Малала Юсафзаи, която беше простреляна в

...
Носителката на Нобелова награда Малала Юсафзаи, която беше простреляна в
Коментари Харесай

Болезнено завръщане у дома

Носителката на Нобелова премия Малала Юсафзаи, която беше простреляна в главата като тийнейджърка, преди да бъде наградена, посети родния си град в северозападната котловина Сват за първи път след нападението, съобщи DPA.

20-годишната Юсафзаи се върна в град Мингора при засилени ограничения за сигурност в долината. Пътищата, водещи към родния й дом, бяха затворени.

Посещението й беше непокътнато в загадка както от фамилията й, по този начин и от управляващите, до момента в който тя не стигна до града, заради опасения за сигурността. Тя е придружавана от държавната министърка на информацията Мариум Аурангзеб. Те дойдоха в Сват тази заран с хеликоптер, оповестява телевизия "Гео ".



"Много сме щастливи, че през днешния ден Малала е в Сват ", съобщи Музафар Хан, бивш преподавател на Юсафзаи. Той добави, че не е сигурен дали тя ще посети предходното си учебно заведение.

"През всички тези години копнеех да се върна в страната си ", съобщи просълзената Юсафзаи в четвъртък в столицата Исламабад, пред премиера Шахид Хакан Абаси. Той съобщи, че е благополучен да посрещне "дъщерята на Пакистан ".



Юсафзаи живееше в Лондон, откакто талибаните съвсем я убиха заради апелите й за обучение на девойките в родния й град в Северозападен Пакистан. Той беше ръководен от екстремистите от 2007 година до 2009 година, преди те да бъдат прогонени с военна атака. През 2014 година, на 17-годишна възраст, тя стана най-младата носителка на Нобелова премия.

Малала Юсафзаи, постоянно наричана единствено по дребното й име, е евентуално най-известната пакистанка в света, само че в родината си тя е противоречива фигура, която мнозина обичат, а други демонизират. Група частни учебни заведения в Пакистан оповестиха вчерашния ден за Ден "Аз Не Съм Малала ", заради идеологията й, която представителят на групата разказа като "антиислямска и антипакистанска ".



Самата Юсафзаи не схваща определението. "Не знам да съм казвала нищо, което да ме прави антипакистанска или антиислямска ", декларира тя. "Ислямът ме научи какъв брой е значим мирът. Ислямът ме научи какъв брой е значимо образованието. Първата дума на исляма, или първата дума на Корана, е "Икра ", което значи "чети ".

На срещата си с премиера Абаси в четвъртък те разискаха уговорките на държавното управление в региона на образованието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР