Носител на наградата Лекар на годината - 2020 е доц.

...
Носител на наградата Лекар на годината - 2020 е доц.
Коментари Харесай

Александър Оскар стана лекар на годината

 Носител на премията " Лекар на годината " - 2020 е доцент Александър Оскар, шеф на Клиниката по очни заболявания в Александровска болница. Д-р Оскар получи наградата по време на публична гала.

Доц. Оскар сподели, че премията има особена стойност за него и напомни, че преди 80 години ръководителят на Българския лекарски съюз /БЛС/ доктор Иван Койчев изпраща писмо до ръководителя на 25-то Народно заседание, с което го молят да постави старания да не допусне приемането на закон, който би уязвил положителното име на толерантния български народ. В резултат на това и с помощта на общите старания на разнообразни съсловни организации, водени от почтени водачи на Българската православна черква, 50 хиляди евреи са били избавени от сигурна гибел в нацистките концентрационни лагери, добави доцент Оскар.

В специфичната категория " Борба с пандемията - Covid-19 " бяха отличени ген. Венцислав Мутафчийски - шеф на Военномедицинска академия ВМА/, пулмологът доктор Александър Симидчиев, доктор Дончо Дончев, експерт УНГ, доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор, проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, доктор Стефан Узунов, шеф на столичната Втора МБАЛ, и други В тази категория бяха връчени и четири групови награди - за болница " Пирогов ", за ВМА, за Александровска болница и за МБАЛ-Хасково.

В категорията " Ти си нашето бъдеще " - премия за младите медицински очаквания на България, бяха отличени доктор Димитър Цачев от Първа МБАЛ в София, доктор Станислав Коцев от МБАЛ-Пазарджик.

Награди в категорията " Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники " бяха присъдени на проф. Иво Петров, шеф на Клиника по кардиология в " Аджибадем Сити клиник ", на доктор Иван Вълканов от болница " Каспела " - Пловдив, на доктор Валерия Хаджийска от Алекснадровска болница, проф. Борис Богов-директор на Александровска болница и доктор Петко Загорчев от МБАЛ-Шумен.

Награди в категорията " Дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиването на компетентност " получиха проф. Огнян Хаджийски, някогашен шеф на Клиниката по изгаряния в болница " Пирогов " и доцент Любомир Киров, народен съветник по " Обща медицина ", проф.Чавдар Стефанов от болница " Св. Георги " - Пловдив, проф. Атанас Щерев, шеф на болница " Щерев ".

В днешния ден не можем да кажем, че честваме, през днешния ден ще отдадем респект на всички сътрудници, отдали живота си, на тези, които сега лежат в отделенията и на тези, които се борят за живота на болните, сподели ръководителят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. Той благодари на обществото за поддръжката му към лекарите и експертите по здравни грижи. Искрено се веселя, че не станахме очевидци на това, което виждахме в прилежащите страни, само че в този момент сме изправени още веднъж пред предизвикателство, сподели още той и прикани за съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Гостите на тържеството бяха поздравени от името на министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов. На церемонията по награждаването участваха депутати, заместник-министри, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Диана Ковачева, представители на НЗОК, на съсловните организации, шефове на лечебни заведения и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР