Нощният бизнес заема все по-голям дял от британската икономика. Той

...
Нощният бизнес заема все по-голям дял от британската икономика. Той
Коментари Харесай

Нарастващото значение на нощната икономика

Нощният бизнес заема все по-голям дял от английската стопанска система. Той обаче си има своите проблеми.

Намираме се в централния лондонски регион Сохо, прочут със своите клубове. 4 часа сутринта е. Хората стартират постепенно да излизат от заведенията. Някои са се струпали на изходите, чакайки за такси, други танцуват на тротоара, радостни и доста шумни.

Нощната стопанска система заема все по-голям дял от английската стопанска система. Тя е петият максимален стопански бранш в народен мащаб. На нея се падат минимум 8% от заетостта във Англия, а годишните й доходи възлизат на 66 милиарда лири, съгласно Асоциацията на нощните промишлености.

В реалност растежът на бизнес интензивността през нощта накара кмета на Лондон да потърси помощта на надарената телевизионна водеща и певица Ейми Ламе. От 2016 година тя е първият " нощен цар " на английската столица и дава отговор за града сред 18 ч. вечерта и 6 ч. сутринта.

" Моята роля включва грижата за благоденствието и благосъстоянието на 1,6-те милиона души, които нормално работят в Лондон (през нощта). Най-голямото ми безпокойствие са 190 000-те души, които работят за Националната здравна работа тук в Лондон всяка нощ ", споделя тя.

" Следват 150-те хиляди души, които работят в бранша на професионалните услуги - това включва всичко - от чистенето до работата за банки и финансовия бранш по целия свят ", продължава Ламе.

" Трети в листата по бройка са хората, които обичайно работят нощно време. В питейните заведения, пъбовете и клубовете, в развлекателния бизнес. Нашата стопанска система денем пораства с 2%, а тази през нощта - с 2,2% ", споделя Ламе.

Нейният екип е провел, както твърди, най-всеобхватното проучване на нощната стопанска система в столица в целия свят. Групата счита, че е разкрила идващото огромно нещо, в което да бъдат вложени пари.

" Ние вършим по този начин, че националните заведения с музика онлайн не просто да оцеляват, а да процъфтяват. Колко носят Адел или Ед Шийран на нашата стопанска система? Огромна сума. Къде започнаха те? В национални заведения с музика онлайн - и вложенията са там ", изяснява Ламе.

Не всички обаче са съгласни, че работата 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, е нещо хубаво.

Тони Кийт Джоунс е притежател на две будки за вестници в центъра на Ковънтри в постиндустриалната историко-географска британска област Мидландс. Той се оплаква, че локалните управляващи неправилно не обръщат внимание на най-голямото нощно безпокойствие на дребен бизнес като неговия - по-високите нива на престъпността.

" Ние имаме доста съществени проблеми с кражбите през нощта ", споделя Джоунс. " Престъпниците крадат от търговците на дребно в центъра на града и не получават никакво наказване, като изключим някой и различен упрек. Освен в случай че не ги заловен милиони пъти, полицията не прави нищо по въпроса. "

Статистически, някои типове закононарушения се правят по-често през нощта. Доклад на управляващите в английската столица от 2016 година откри " приложимост на алкохол при по-голям дял от закононарушенията в Лондон през нощта, в сравнение с денем ", както и че " има наклонност регионите с най-вече принуждение с потърпевши хора през нощта да бъдат тези със мощна нощна стопанска система ".

В Съединени американски щати, Ню Йорк - градът, който в никакъв случай не спи - си назначи кмет за през нощта. От 2018 година госпожа Ариел Палиц публично е старши изпълнителен шеф на Службата за нощния живот към кметството.

Палиц идва от нощния развлекателен бизнес и е съгласна за провокациите, пред които са изправени тези, които вършат бизнес през нощта. " Самата аз бях притежател нощен клуб в Ню Йорк 10 години. Така че мога да ви кажа от персонален опит. Лесно беше, всеки може да се оправи ", твърди тя.

" Нощната стопанска система в Ню Йорк генерира 35,1 милиарда $ от икономическа активност и близо 700 милиона $ доходи от локални налози. Нюйоркската полиция разви нова философия - тя ползва посреднически метод, вместо да задържа хора и да постанова закона със мощ. "

Но както и с стопанската система, има няколко въпроса за това по какъв начин е изграждана тази нова стопанска система - и, нещо значимо, кой получава възнаграждение и кой - не.

" Нощните заведения вършат доста пари от неплатен труд като моя ", споделя Дженан Юнис, която е колоректален хирург денем и неплатен комедиант през нощта. Тя изнася представления на някои от най-известните комедийни подиуми в Лондон.

" Трябва да има нещо мрачно в моята душа, само че аз постоянно съм работила през нощта. Цяла промишленост като моята процъфтява от неплатен труд - и ние съществуваме в сенките ", доверява Юнис.

" Собствениците на заведения може да получават от ден на ден пари от стратегии на локалните управляващи, само че ще обезпечи ли някоя от тях действителен напредък в дълготраен проект? Колко от тези пари отиват при тези, които генерират тази стойност? ", пита тя.

Някои елементи от бранша обаче са в крах и това сочи, че има смяна при нощната стопанска система. Много културни центрове бързо изчезват. Във Англия 44% от нощните клубове са затворили през интервала 2005-2015 година, а 25% от пъбовете са били сполетени от същата орис от 2001 до 2016 година по данни на Кралския институт за градско обмисляне.

Алекс Грийн от групата за пазарни изследвания IBS World събира статистика от целия свят. Той споделя, че нощните клубове във Англия понижават от пет години. " Това се дължи на изменящите се потребителски желания, модели на пиянство, полицейския отговор, както и на публичния напън, недоволствата от шума и антисоциалното държание ", изяснява Грийн.

Има логичност. Отново в Сохо рано сутринта, от клубовете не излизаме толкоз доста хора, колкото преди едно десетилетие - може би аз съм част от изчезващото твърдо ядро на посетителите на нощни клубове

Фаареа Масуд, Би Би Си / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР