Нощните заведения в София вероятно ще бъдат затворени като предпазна

...
Нощните заведения в София вероятно ще бъдат затворени като предпазна
Коментари Харесай

Фандъкова: Обмисляме затваряне на нощните заведения

Нощните заведения в София евентуално ще бъдат затворени като защитна мярка против разпространяването на COVID-19. Това разгласи кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред bTV.

" Виждате по какъв начин сензитивно се усилва броят на новозаразените в София. Вчера те бяха 549, през днешния ден към този момент имаме 594. Това е огромен растеж. Същевременно броят на местата в интензивните отделения понижава сензитивно. Специалистите са извънредно обезпокоени, най-много от това, че броят на медицинските лица понижава. Разликата с първата вълна от пролетта е, че в този момент към този момент сме обезпечени материално. Проблемът обаче е в излизането от строя и преумората на медиците. Затова би трябвало да се подхващат спомагателни ограничения, които да бъдат ефикасни, а не просто да се взимат. Обмисляме краткотрайно затваряне на нощните заведения. Днес ще има съвещание на спешния щаб, в което ще вземат присъединяване и представители на регионалната дирекция на РЗИ. Всички познати ограничения се разискват. Целта е да понижим събирането на хора при неспазване на дистанцията. На първо място е запазването на здравето на хората, което минава през запазването на стабилността на здравната система. Прогнозите са за тройно увеличение на случаите. Няма здравна система на света, която да издържи това ", съобщи Фандъкова.

Тя добави, че се обмисля и въвеждане на отдалечено образование в учебните заведения, само че единствено за по-горните класове. " Видяхме, че при по-малките възпитаници и в детските градини доста дисциплинирано се съблюдават ограниченията. Там има опция за делене на групите. При по-горните класове обаче това не е по този начин. Наблюдава се смесване на възпитаници, сменят се образователни стаи и така нататък Имаме опция на локално равнище да вземем решение за минаване към отдалечена форма на образование. В този миг това още не е належащо. В понеделник ще имаме среща със експерти по въпроса и тогава ще преценим по какъв начин да действаме ", добави кметът.

Йорданка Фандъкова добави, че от общината взимат също ограничения. От два дни са пуснати спомагателни влакове по най-натоварената линия на метрото. Въпреки случаите на инфектирани машинисти, все още има задоволително аварийни фрагменти. От столичния инспекторат са извършили над 600 инспекции за носене на маски в градския превоз, като са наложени 59 санкции. Проверени са и над 2000 търговски обекта.

На този стадий обаче няма да се анулира синята и зелената зона, както това бе сторено напролет. " Нашите разбори демонстрираха, че анулацията на синята и зелената зони не е доста ефикасна мярка. Наблюденията ни бяха, че хората не слизаха от колите и настъпи един същински безпорядък в превоза и паркирането ", уточни тя.

Кметът прикани работодателите да подхващат ограничения за запазване на здравето на своите чиновници. " Най-голям риск от заразяване, съгласно мен, има на работните места - там, където хората се усещат по-спокойни и реализират обществени контакти. Целта ни е градът да продължи да живее обикновено ", добави Фандъкова.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР