„Нощен патрул” от руския писател Сергей Лукяненко – романът, който

...
„Нощен патрул” от руския писател Сергей Лукяненко – романът, който
Коментари Харесай

Вечната битка между Тъмнината и Светлината в легендарния „Нощен патрул” от Сергей Лукяненко

„ Нощен патрул” от съветския публицист Сергей Лукяненко – романът, който слага началото на знаковата фентъзи поредност – заживява oтново в превод на Васил Велчев!

Един от най-популярните у нас и по света писатели-фантасти си слага рисковата задача да опише историята на безконечната борба сред силите на Тъмнината и Светлината. И ви приканва да бъдете деликатни, тъй като след залез слънце улиците са рисково място. Но не поради нарушители и фанатици. А поради тези, ко­ито назовават себе си Различните.Вампири и върколаци, магьос­ници и вещици с голяма мощ, против която обикнове­ните оръжия не работят.

Техните дейности не остават незабелязани. Така нареченият Нощен патрул е предназначен да се бори със създанията на мрака и да бди над елементарните и нищо неподозиращи хора. Древният Договор, подписан сред силите на Тъмнината и Светлината, подсигурява техните пълномощия и крепи мира сред могъщите създания. Но някои нощи не стартират добре.



А за Антон Городецки, дилетант със междинни вълшебен сили, тази промяна в Нощния патрул ще се окаже съдбовна. Крехкият мир сред силите на Светлината и на Тъмнината е подложен на карта и ненадейно той се оказва в центъра на събитията.

Сред панелните блокове и в метростанциите на Москва се взема решение бъдещето на света. Едно антично знамение следва да се сбъдне – следва появяването на Различен с големи способни. А един мистериозен юноша, чиято орис още не е написана, изненадва с дейностите си и Тъмните, и Светлите.

Майсторски написан и непостижим по обсег на въображението, „ Нощен патрул” от Сергей Лукяненко преплита легенди и митове и настоящи действителни събития в един вълнуващ свят, в който магията съществува, а безконечната борба сред Доброто и Злото минава надалеч оттатък познатите граници.

Сергей Лукяненко е един от майсторите на съветската фантастика. Носител е на премиите „ Старт “ (1993), „ Меч Руматы “ (1995 и 1997), „ Интерпресскон “ (1995 и 1996), „ Аелита “ (1999), а творбите му, измежду които и филмираната „ Нощен патрул”, „ Чернова”, „ Белова”, „ Геном”, се трансформират в едни от знаковите произведения на предишния век.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР