Нощ на освобожденията. Върховният съд разпореди освобождаване от затвора на

...
Нощ на освобожденията. Върховният съд разпореди освобождаване от затвора на
Коментари Харесай

Върховният съд на Румъния пусна от затвора трима осъдени по знакови корупционни дела

" Нощ на освобожденията. Върховният съд разпореди освобождение от пандиза на наказаните по три знакови каузи ", написа румънският в. " Адевърул ", представен от Българска телеграфна агенция.

Върховният касационен съд реши тази нощ да освободи от пандиза редица наказани лица, чиито юристи са оспорили законността на петчленните правосъдни сформира. Според решението на независимост излизат някогашният министър на енергетиката Константин Ница, някогашният сенатор Дан Шова и някогашният ръководител на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа, които бяха наказани по каузи за корупция, показва изданието.

Адвокатите по тези каузи са внесли претенции за отменяне след решение на Конституционния съд от предишния месец, съгласно което петчленните правосъдни сформира на Върховния касационен съд не са били образувани в сходство с последните промени в законодателството. Защитниците са поискали отменяне на присъдите и преразглеждане на делата, като първото съвещание по тези претенции е планувано за 20 януари, а нощес съдът разпореди до окончателното решение наказаните да бъдат пуснати на независимост, написа в. " Ромъния либера ".

" Дан Шова, Рудел Обрежа и Константин Ница са на независимост. Следват Елена Удря и Алина Бика? ", написа в. " Гъндул ". Изданието отбелязва, че някогашната министърка на районното развиване и туризма Елена Удря и някогашната ръководителка на Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма Алина Бика, които са в предварителния арест в Коста Рика в очакване на екстрадиция, също са подали сходни молби посредством юристите си.

Дан Шова е наказан на 3 години затвор, Константин Ница - на 4 години затвор, а Рудел Обрежа - на 5 години затвор. Присъдата на Елена Удря е 6 години затвор, а на Алина Бика - 4 години.

В началото на ноември Конституционният съд се произнесе по спор от правно естество и постанови, че всичките петима членове на правосъдните сформира на Върховния касационен съд би трябвало да бъдат определяни посредством чоп. Преди това единствено четирима от съдиите се определяха по този метод. Конституционният съд бе сезиран от премиера Виорика Дънчила.

" Данъкът върху алчността " срина борсовия показател. Най-големият спад вследствие на вътрешно събитие ", разяснява в. " Гъндул ". Мерките за облагане на банките и енергийните компании, които следва да бъдат въведени с изключително разпореждане, повлияха мощно на показателя на борасата в Букурещ, написа всекидневникът. Т.нар. " налог върху алчността ", който ще се ползва върху банковите активи, провокира същински стопански трус: за няколко часа финансовият пазар загуби всичко, което беше натрупал през 2018 година, акцентира изданието.

" Правителството на Социалдемократическата партия е по-вредно от международната рецесия през 2008 година: отрицателен връх на фондовата борса ", написа по същата тематика в. " Адевърул ", като отбелязва, че акциите на румънските компании, оповестени на Букурещката фондова борса, са спаднали фрапантно единствено няколко часа след известие на министъра на финансите за свръхоблагането на енергийните компании и на банките според от показателя РОБОР (междубанковия лихвен % за заемите в Румъния).

По мотив идното гласоподаване през днешния ден на избор на съмнение против държавното управление на премиера Виорика Дънчила в. " Гъндул " написа, че опозицията няма действителни шансове да събере още 70 гласа с изключение на тези на 163-мата парламентаристи, подписали вота на съмнение. Опозиционните Национално-либерална партия и Съюз за избавление на Румъния насочиха апели във Facebook към парламентаристите от ръководещата коалиция на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите да се разграничат от Ливиу Драгня. Лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор съобщи през вчерашния ден, че неговата групировка няма да гласоподава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР