Нощ на музеите в Асеновград премина при засилен интерес от

Нощ на музеите в Асеновград премина при засилен интерес от ...

Нощ на музеите в Асеновград разказа за нестинарството.

"Нощ на музеите" в Асеновград премина при засилен интерес от асеновградани и гости на града. Трите музейни институции, от своя страна, запознаха посетителите с обичаи, традиции и облекла от миналото на България.
В основната сграда на Исторически музей-Асеновград бе представена изложба, разкриваща визията на бургазлийката през 30-те и 40-те години на миналия век. От експозицията става ясно, че жителките на Бургас в онова време са предпочитали дълги рокли или такива, с дължина малко под коляното. Някои от тоалетите са били по-шармантни, други - с по-прибран към тялото стил. Като аксесоари към роклите бургазлийката е носела чанти, шапки, шалове в същия цвят.

Внимание привлече и изложбата, показваща нестинарския ритуал. Тя бе разположена в Етнографската къща на Асеновград. Обичаят там е пресъздаден чрез 11 табла със снимки от реалната подготовка и изпълнение на нестинарството през минали години. В центъра на експозицията погледите прикова главната нестинарка в цял ръст, танцуваща върху жарава. Жената е облечена в традиционна народна носия.
Представени на посетителите бяха и свещеният тъпан, с който се извършва ритуалът, както и двете "опашати икони" - на Свети Свети Константин и Елена и на Света Богородица. Наричат се "опашати" заради специално изработените към тях дървени дръжки. Двете икони са се държали по време на богослужението в храма на празника Свети Свети Константин и Елена, който по нов стил се чества на 21-ви май, а по стар - 03-ти юни. На самия ден под съпровода на музиката от тъпана се обикаля църквата. А още от сутринта се запалва огромен огън, за да може до вечерта да се образува жарава.


Чрез танците върху гореща жар се правели предсказания за всеки по отделно и за цялото село. По този начин са предсказвали дори и времето. В ритуалът нестинарство, който е характерен единствено за странджанския край, право са имали да участват не само момичета, но и момчета, като той се е предавал от поколение на поколение.

Третата музейна сграда в Асеновград - Старинно училище "Свети Георги" показа изкуството на асеновградските художници. Експозиция събра творби само на местни майстори на художественото изкуство.
А центърът на града се огласи от вокалните изпълнения на асеновградчанката Веси Пашалиева и съпровождащия оркестър.
Галерия от снимки може да откриете тук.

Източник: actualno.com