Носенето на маски на открито трябва да бъде обнародвано в

...
Носенето на маски на открито трябва да бъде обнародвано в
Коментари Харесай

Адвокат: Носенето на маски на открито трябва да мине през Държавен вестник

" Носенето на маски навън би трябвало да бъде обнародвано в Държавен вестник, с цел да има силата на наложителен акт ". Това съобщи пред БНР юрист Мария Петрова, експерт по здравно право.

" Общите административни актове, които целят да наложат ограничения в обществото, подлежат на обявяване в Държавен вестник и това е методът и механизмът, по който страната е сметнала, че всеки един от нас е задоволително добре осведомен, за която и да е смяна в публично правната сфера, която визира нашите права ", посочи юристът.

Адвокат Петрова посочи, че жителите се смятат за известени по сходни ограничения, в случай че те са обнародвани в Държавен вестник.

" Едно е да се каже нещо в медийното пространство, да се напише на уеб страницата на здравното министерство или да се прочете в интернет. На уеб страницата на Министерство на здравеопазването към момента няма качена заповед в тази посока, само че даже да има заповед в конкретика, би трябвало да обърна внимание, че с сходна заповед няма по какъв начин да се наложи такава мярка - цялото общество да носи маски навън - това не може да стане с едностранна заповед от страна на министъра на опазването на здравето ", безапелационна е Мария Петрова.

Според нея наложителното носене на маски би трябвало да се опише в различен административен акт, а не в заповед на здравния министър, съгласно Закона за административните актове.

" Освен това би трябвало да се има поради, че в този момент не сме в обстановка на изключително състояние, а сме в изключителна епидемиологична конюнктура, която по силата на Закона за здравето не дава опция едностранно на министъра на опазването на здравето да прави ограничения от подобен мащаб ", добави експертът по здравно право.

Мария Петрова означи още, че на никое място не е написано по какъв начин ще се действа с хората, които по медицински и здравословни аргументи не могат да носят маски, както и за кои хора е наложително да носят маски.

" С оглед интереса и здравето на децата не е най-добре те да носят маски, това се разяснява и от Педиатричната асоциация.

Тя прикани здравните управляващи да излязат със мнение по отношение на децата, които са предпазена група по смисъла на Конституцията и към тях би трябвало да се подхожда с по-висока доза внимание.

По думите на Петрова управляващите не съумяват да убедят хората да носят маски, тъй като е разрушено доверието и тъй като държанието на властта не кореспондира с ограниченията, които постанова.

" Очаквам с неспокойствие да видя по какъв начин Министерството на здравеопазването ще опази публичното здраве с маските навън, в какъв акт ще го обективира и по какъв начин ще подсигурява правата на нас пълнолетните по този начин и на всички деца ", безапелационна е Мария Петрова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР