Носенето на маски и ефективната вентилация - това са факторите,

...
Носенето на маски и ефективната вентилация - това са факторите,
Коментари Харесай

Как да се опазим от зараза в самолета


Носенето на маски и ефикасната вентилация - това са факторите, които покачват сигурността на пасажерите във времената на пандемия. Ако спазвате няколко съществени правила, ще пътувате доста по-спокойно.

Какво знаем за предаването на ковид в аероплан?

Учените още нямат финален отговор на въпроса, само че са единомислещи, че пасажерите би трябвало да носят маски, с цел да защищават себе си и близките.

Изследване на американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите стига до извода, че най-важни по време на полет са маските и вентилационната система. Авторите на проучването са анализирали в детайли един полет от Дубай до Нова Зеландия. По време на полета четирима души са се заразили от един или двама вирусоносители. Двама от новозаразените били без маски по време на полета. Освен това вентилационната система била изключена за половин час по време на междинното кацане в Куала Лумпур. През тези 30 минути пасажерите останали на борда и съгласно учените това събитие може би е благоприятствало предаването на вируса.

Как действа вентилацията и каква е нейната резултатност?

Климатичната апаратура подава в пътническия салон свеж и затоплен въздух. А издишаният въздух се пречиства благодарение на специфични високоефективни филтри, които задържат до 99,95 % от частиците във въздуха и по този начин внезапно снижават заплахата от предаване на болести. Вече пречистеният въздух се смесва със пресен външен въздух и тази примес още веднъж се подава в салона.
Редакцията предлага
Досега липсват верифицирани проучвания за връзката сред вентилационната система и разпространението на вируса в самолетите. Специалистите считат обаче, че вентилацията не защищава напълно от болест, тъй като филтрите хващат единствено тези частици, които доближават до тях. Ето за какво и самите пасажери би трябвало да имат грижата да понижат риска за себе си и за близките.

Филтрите във вентилационната система на самолетите са положителни, само че не подсигуряват стопроцентова сигурност, споделя епидемиологът професор Тимо Улрихс. Движението на пасажерите в салона на самолета влияе върху въздушните потоци, в следствие от което тук-там въздухът остава по-дълго в затвореното пространство, в сравнение с е планувано, изяснява той в изявление за Дъждовни води. Експертът по въздушно придвижване и самолетостроене професор Дитер Шолц също удостоверява, че при завихрянията на въздуха в салона могат да попаднат аерозоли и вируси.

Можем ли да се храним и да пием необезпокоявано?

Специалистите предлагат на пасажерите по време на полет да не одобряват храна или питиета, а в случай че го вършат - да бъде допустимо най-бързо. А отчет на Харвардския университет предлага и следното: когато един пасажер приема храна или питиета, седящите до него непременно да останат с маски. Улрихс обобщава, че всяка секунда без маска в салона на самолета усилва риска от заразяване.

Дали в тоалетните рискът от болест е по-висок?

В тези пространства също има вентилация, само че човек не може да знае дали предходният клиент на тоалетната е носил маска или не, изяснява професор Улрихс. А след всеки клиент без маска в тоалетната остават повече аерозоли. Така че най-добре за всички е и в тоалетната да се носи маска. Потвърждава го и южнокорейско проучване, съгласно което една жена се е заразила в тоалетната на самолета - в единствения миг през целия полет, в който била без професионална защитна маска.

Посещавайки бордовата тоалетна пасажерите би трябвало да останат с маски и по-късно безусловно да измият ръцете си

В тоалетната вирусът може да се съобщи и посредством допиране до разнообразни повърхности, най-много до крановете и дръжките на вратите, които множеството хора пипат. " Малко евентуално, само че не и невероятно е по този начин върху ръцете да попаднат частици, които хората неумишлено да пренесат и върху лицето си. Затова е значимо да се мият ръцете. Използването на дезинфектант също е потребна спомагателна мярка ", изяснява Ленърд Маркъс от Харвардския университет в изявление за Дъждовни води. Освен това гледайте да не се пипате доста по лицето, предлага още той.

Как най-добре да се предпазим от вируси по време на полет?

Мнозинството специалисти предлагат преди всичко да се носят маски. Авиационните управляващи в доста страни, в това число в Германия и Съединени американски щати, задължиха пасажерите да носят маски както в самолета, по този начин и на летището. Винаги би трябвало да се внимава маската да прилепва компактно към лицето и да закрива напълно устата и носа. Маркъс предлага за по-сигурна отбрана даже да се носят две маски, сложени една върху друга. Повечето специалисти още веднъж напомнят, че не е желателно да поемате храна или питиета. Ако въпреки всичко това се постанова, пасажерът би трябвало да има грижата съседите му да носят маска, респективно - учтиво да ги помоли да си сложат маска. Както Ленърд Максъс, по този начин и едно оксфордско проучване предлагат още да включите и вентилатора на панела над главата си.

Трябва ли да бъдем внимателни, даже когато сме имунизирани?

Според американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите, рискът за имунизирани пасажери в аероплан е по-нисък. Важно е обаче да се знае, че човек придобива цялостен имунитет едвам две седмици след втората доза ваксина. Освен това даже имунизиран човек с добит цялостен имунитет би могъл, въпреки и с доста дребна възможност, да болести други с вируса, споделя професор Улрихс. В преходния интервал, когато не всички са получили имунизация, е най-добре да се съблюдават всички досегашни защитни ограничения, счита той. Предпазливостта постоянно прави работа, още повече като се има поради появяването на нови варианти на ковид.

За какво още би трябвало да внимаваме, когато летим със аероплан?

Според експертите от Харвардския университет, пасажерите би трябвало да демонстрират нерешителност по време на цялото си пътешестване: в транспортните средства към летището, при чекирането и на инспекциите за сигурност, край лентите за багаж, в заведенията и магазините на летището, на всички места, където се струпват повече хора. Важно е да се съблюдават всички наставления на летищните управляващи за разпоредбите в залите за заминаващи и идващи пасажери. Преди всеки полет пасажерите би трябвало да ревизират дали им е нужен PCR-тест и какви са разпоредбите за сигурност на съответните летища. А Световната здравна организация предлага на всички пътуващи деликатно да следят здравословното си положение откакто се приберат вкъщи и да наблюдават за възможната поява на признаци - изключително като се имат поради новите варианти на вируса.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР