Норвежкото правителство забрани производството на кожа и постави срок до

...
Норвежкото правителство забрани производството на кожа и постави срок до
Коментари Харесай

Норвегия забранява отглеждането на животни за кожа

Норвежкото държавно управление забрани производството на кожа и сложи период до 2025 година за закриването на всички скотски ферми за кожа.

В момента 200 до 250 ферми в страната отглеждат животни поради кожата им – към 610 000 норки и 150 000 лисици, съгласно последните данни на министерството на земеделието, което трансформира страната в огромен европейски производител, отбелязва " Монд ".

Норвегия последва образеца на Англия от 2000-та, Австрия (2004) и Холандия (2013), които взеха сходни решения. Германия и Чехия взеха решение през предходната година да създадат стъпки в същата посока.

Решението бе взето откакто държавното управление на малцинството, формирано от консерваторите на премиерката Ерна Солберг и популистите от Партията на напредъка, се коалира с дребната дясноцентристка Либерална партия.  Едно от основните й условия е „ по-зелена “ стратегия, отбрана на животните и на природата.

Забраната за развъждане на животни за кожа би трябвало да бъде утвърдена и от Народното събрание. 7 от 9-те политически обединения към този момент оповестиха, че я поддържат.

Най-голямата организация за отбрана на животните, която се бори от 28 година  за тази възбрана, поздрави политиците за решението. Подкрепиха го и двете най-големи организации на ветеринарните лекари, както и департаментите по биология в университетите в Осло и Берген.

Според последните изследвания 68% от норвежците са съперници на потреблението на скотски кожи, макар че дълго време страната беше най-големият производител на лисичи кожи. За компаниите обаче няма пазар в Норвегия и те изнасят към 99% от продукцията си, главно в Русия и Китай.

В същото време доста от водещите фешън къщи като Гучи и Майкъл Корс  се отхвърлят от потреблението на естествена кожа под натиска на бранителите на животните и еволюцията на стилните усети.

Противници са единствено животновъдите. Този бизнес обезпечава работа на към 400 души при прецизни условия за хуманно отношение, разяснява представител на асоциацията на производителите, представен от Ройтерс. Годишният оборот от развъждането на животни за кожа в страната е сред 36 и 52 млн. евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР